Jordi Sunyer, investit doctor honoris causa per la Universitat de Hasselt
Jordi Sunyer, un dels principals epidemiòlegs que lidera el projecte BiSC, ha rebut un títol honoris causa pel seu treball sobre la importància de la qualitat de l’aire i els entorns verds en el desenvolupament cognitiu dels nens.
La Facultat de Ciències de la Universitat de Hasselt (UHasselt), a Bèlgica, ha concedit el títol de doctor honoris causa a l’epidemiòleg mediambiental Jordi Sunyer, investigador d’ISGlobal i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “És un excel·lent acadèmic i la seva recerca té un gran impacte social“, ha resumit el professor Tim Nawrot, promotor del doctorat.
Es tracta d’una nova fita en la carrera de Sunyer, qui el 2014 ja va ser guardonat amb el Premi Goldsmith, el més prestigiós en l’àmbit de l’epidemiologia ambiental. “Allò va ser molt especial, però rebre ara aquest reconeixement de col·legues amb els quals he treballat durant anys és una sensació indescriptible i un immens honor”, ha comentat Sunyer.
Sunyer, una autoritat en epidemiologia ambiental
La UHasselt considera que “Jordi Sunyer és una autoritat mundial en prevenció de malalties”. En les seves més de 700 publicacions científiques, “demostra que la bona qualitat de l’aire i l’accés a entorns verds repercuteixen en el desenvolupament cognitiu dels nens i nenes. A més, també estudia com les substàncies PFAS poden tenir efectes endocrins i immunològics en la població infantil, i va fundar la cohort de naixement INMA a Espanya, amb la qual porta 25 anys demostrant que els bebès estan exposats abans de néixer a nombrosos factors ambientals que repercuteixen després en la seva salut.” La universitat flamenca afegeix que, “Jordi Sunyer també va prendre la iniciativa de fer que les cohorts de naixement a Europa fossin encara més col·laboratives. El seu impacte en aquest camp és, per tant, enorme“.
Tim Nawrot assenyala els elogis que rep Jordi Sunyer a tot el món per la forma en què les seves recerques repercuteixen en matèria d’ordenació del territori. “Les seves idees han aconseguit que els governs de diverses ciutats europees comencin a comprometre’s molt més a fer més ecològics els seus centres urbans”. Una bona ordenació del territori, amb atenció a la qualitat de l’aire, suficients espais verds a la ciutat i infraestructures que animin a la gent a fer més exercici crea “un entorn urbà sostenible que contribueix a mantenir sana a la població en general”, conclou Nawrot.
Un metge que té per pacient la societat
Metge de formació, Jordi Sunyer va posar el focus de la seva carrera en la prevenció arran d’un incident revelador que va passar els anys vuitanta a la ciutat de Barcelona, quan hi van augmentar de cop i volta els casos d’asma. Va formar part, juntament amb Josep M. Antó, de l’equip investigador que va relacionar aquell pic d’asma sense precedents amb la descàrrega de soja al port de la ciutat, la qual cosa va permetre resoldre el problema i, a partir d’aleshores, prendre mesures preventives tant a Barcelona com a Nàpols, Marsella o Nova Orleans. Aquell va ser un punt d’inflexió.
Més endavant, un estudi japonès que va associar la ingestió de peix contaminat durant l’embaràs amb nens que naixien amb paràlisi cerebral li va obrir els ulls a la importància de les exposicions que tenen lloc en l’etapa prenatal, un període especialment sensible de la vida. Ell va ser un dels primers científics que va establir una gran cohort natal que considerava factors mediambientals, com ara la contaminació de l’aire. Quin paper exercia aquesta contaminació en el desenvolupament de les malalties respiratòries? I en les del cervell? Sorgien noves preguntes i el seu equip en va poder respondre algunes: els nens i les nenes han de respirar aire de bona qualitat i de gaudir d’espais verds perquè desenvolupin bé les funcions cognitives.
Avui, a moltes ciutats europees, ja es construeixen les escoles tenint en compte aquestes premisses a les quals ell va contribuir. De manera que les seves troballes científiques s’han traduït en polítiques i han contribuït a una revolució verda en la planificació urbana. “Mantinc la meva visió de metge per intentar entendre què li passa al meu pacient, que ara és la societat, i per poder proposar-li solucions”, explica Sunyer.
Visita la noticia original de la pàgina web de l’ISGlobal