FULL INFORMATIU SOBRE L’EXTRACCIÓ DE SANG

Què és i com es realitza una extracció de sang?

Una extracció o anàlisi de sang és un procediment senzill que consisteix a recollir una petita quantitat de sang mitjançant una punció amb una agulla fina. Aquest procediment el realitza personal especialitzat (en aquest cas en pacients pediàtrics) i, un cop han recollit la sang, l’envien al laboratori per analitzar-la.

 

Per a què serveix aquest tipus de prova?

L’analítica de sang serveix per conèixer l’estat de salut del participant. A la sang hi ha informació que a l’equip investigador li pot servir per valorar l’estat de salut i del sistema immunitari del participant.

 

És una prova dolorosa?

Els infants poden pensar que treure sang és una cosa difícil i dolorosa. Però actualment les analítiques produeixen poques molèsties. Des d’ISGlobal volem que puguin preparar-se per aquesta prova, amb l’ajuda dels seus pares i mares, per tal que no vinguin preocupats i espantats per la punxada. Vegeu la informació següent.

 

Com és el procediment per a realitzar la prova?

  1. Es col·loca una cinta elàstica al braç, per sobre del colze. Aquesta cinta apreta una mica i serveix per notar millor les venes i poder triar-ne una.
  2. Un cop s’ha triat la vena, es neteja la zona amb cotó i alcohol. El nen o la nena notarà fresc al braç per l’efecte d’aquesta neteja prèvia.
  3. Es punxa la vena i es treu només la quantitat de sang necessària. L’infant notarà com un pessic o una picada de mosquit. En algunes ocasions cal fer més d’una punxada, però si no és possible obtenir sang, no passa res.
  4. Es treu la cinta elàstica del braç i, després, l’agulla.
  5. Es tapa amb una tireta o un cotó la zona on s’ha fet la punxada. Serà necessari pressionar la zona durant uns minuts.
  6. La sang es posa en un tub i es porta al laboratori per analitzar-la.

Com puc preparar al meu fill o filla per a l’extracció?

La imminència de la prova mèdica pot generar ansietat. Quan els infants es posen nerviosos, els vasos sanguinis es contrauen i pot ser més difícil extreure la sang. Per aquest motiu és important que vinguin el més tranquils possible. Per preparar els infants des de casa, abans d’arribar al punt d’extracció escollit, es poden tenir en compte les següents consideracions generals:

  • Cal que sàpiguen on van. És recomanable dir la veritat als infants i explicar-los que aniran a l’hospital a fer-se una analítica. Si mostren resistència és important preguntar per quin motiu i així saber si hi ha quelcom que els faci por.
  • Què explicar-los?Es recomana que, de forma clara i senzilla, se’ls expliqui en què consisteix una extracció de sang. Aquesta explicació ha d’adaptar-se a l’edat, característiques i necessitat de cada infant de conèixer el procediment. Cal tenir en compte que no a tots els nens i nenes els tranquil·litza conèixer en detall la prova a què se sotmetran de manera que, si no en volen saber els detalls, s’ha de respectar.
  • Els pares i mares podran estar amb el nen/a durant l’extracció. De fet, es demanarà la col·laboració dels pares i mares en el moment de l’extracció. És important explicar-los que podran estar acompanyats.
  • És recomanable que entrin tranquils. Per ajudar-los a arribar en una actitud relaxada és possible distreure’ls amb allò que desitgin abans de fer-se la prova.

 

Què cal tenir en compte?

  • Si és la primera vegada i desitgen conèixer el procediment, cal explicar-los-hi de manera senzilla, clara i adaptada a la seva edat, característiques i necessitat de conèixer. Si no és la primera vegada, escoltem què necessiten i què podria fer més fàcil el procediment.
  • És possible utilitzar analgèsics, en cas necessari i sota demanda, per disminuir l’ansietat i el dolor. Ho podeu comentar amb la infermera del projecte el dia de l’extracció.

Què cal tenir en compte durant la prova?

  • És important que els infants estiguin quiets durant la prova.És d’utilitat saber quines coses relaxen o distreuen el pacient per tal de fer més fàcil l’extracció.
  • Immobilització.Consisteix a mantenir el menor subjectat per evitar moviments bruscos durant la prova. Si bé no cal immobilitzar tots els pacients, en cas que sigui necessari fer-ho, és important entendre que és una pràctica que es fa per garantir l’èxit de la prova i la seguretat del menor.
  • Fa mal?Sovint els nens i nenes fan aquesta pregunta. Cal ser sincers, dir-los que notaran la punxada però que el dolor no és intens i dura pocs segons.

 

És important reconèixer la valentia dels infants. Si ho fem, de ben segur que aquesta valoració per part dels pares i els professionals serà ben rebuda. Per això, disposarem de certificats de valentia i dibuixos per pintar. Ens en podeu demanar si us sembla bona idea.