Ampliem la part ambiental dels 18 mesos

La setmana passada us vam compartir a la publiació setmanal els detalls dels tests de neurodesenvolupament que es realitzen al seguiment dels nens/es BiSC, inclosa la visita amb la neuropsicòloga als 18 mesos. Avui us volem compartir una petita modificació que hem incorporat a la recollida de les mostres.

Moltes de vosaltres ja heu realitzat la recollida de mostres de la visita dels 18 mesos. A la visita de seguiment, la Muriel, la psicòloga, us ha compartit un kit amb el qual heu pres una mostra d’orina i dues de femta dels vostres nadons. Al cap d’uns dies, la tècnica de camp s’ha posat en contacte amb vosaltres per instal·lar un tub que mesura el diòxid de nitrogen (NO2) durant una setmana, un tub que ha acompanyat als vostres fills i filles en els diversos espais en els que desenvolupen les seves rutines diàries: la llar d’infants, casa, els passejos amb cotxet…

A partir del desembre, no obstant. incorporarem la recollida de noves mostres i nous procediments per a aquelles famílies que encara no han realitzat la visita dels 18 mesos. En aquesta visita, a part de les mostres que ja hem explicat, hi afegirem:

  1. Dues mostres d’orina de la mare (una de primera hora del matí i una d’abans d’anar a dormir).
  2. Mostres d’ungla de les mans de la mare.
  3. Mostra de totes les ungles de mans i peus del vostre fill/a.

Gràcies a les mostres que ens proporcioneu en aquesta última fase ambiental, podrem analitzar la microbiota i els nanoplàstics presents a les femtes dels vostres infants, i la presència de diòxid de nitrogen a l’aire que respiren durant una setmana habitual. Quan el finançament ens ho permeti, analitzarem:

  • Amb les mostres d’ungla: els nivells de cortisol i altres hormones relacionades amb l’estrès i el ritme circadià.
  • Amb les mostres d’orina: les hormones esteroidals, a més d’altres exposicions tal i com ja estem fent amb les mostres recollides durant l’embaràs.

Estarem en contacte amb vosaltres per a aquesta propera fase i les que segueixin. De nou, us agraïm moltíssim la vostra col·laboració i confiança en el projecte. Sense les vostres ganes i esforç no seria possible!

Aquesta notícia ha sigut redactada per la Raquel Barneda, tècnica de camp del Projecte BiSC.