Com funciona una cohort?
Com ja sabeu, el projecte BiSC és un estudi epidemiològic de cohort. Això significa que des de l’equip fem un seguiment a persones voluntàries, durant el qual anem mesurant diferents variables, entre les quals hi ha l’exposició a diversos factors de risc i els resultats a la salut.
En el cas de BiSC, la cohort de voluntàries és formada per vosaltres, les famílies. Els factors de risc que mesurem són nombrosos, però ens enfoquem principalment en les exposicions urbanes de les mares durant l’embaràs, i de les nenes i els nens BiSC durant la seva infància (contaminació ambiental, exposició a espais verds i estils de vida). Pel que fa als resultats en salut, recollim mostres biològiques per mesurar diferents compostos, i també estudiem el desenvolupament infantil i l’aparició de certs trastorns, condicions i patologies.
L’objectiu del nostre treball és identificar quins factors poden estar relacionats amb determinats resultats a la salut infantil. Estudis previs de cohorts han demostrat, per exemple, que nivells sanguinis materns alts de ferritina durant l’embaràs poden protegir contra els símptomes del trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat [1]. Altres exemples de descobriments interessants fets mitjançant cohorts són, que la ingesta de fruita seca durant l’embaràs es relaciona amb un millor neurodesenvolupament durant la infància [2] o que la lactància afavoreix el desenvolupament cognitiu dels nadons i els podria protegir de trets autistes [ 3].
En general, els estudis de cohorts solen ser costosos i requereixen un finançament significatiu per dur-se a terme. El fet d’haver de cobrir el seguiment d’un gran nombre de persones durant llargs períodes de temps, recopilar dades a través de nombroses fonts d’informació i necessitar de personal i equipament molt especialitzat fan que aquests estudis siguin complexos de desenvolupar. Tot i així, hi ha nombroses cohorts que fan seguiments periòdics als seus participants. Un exemple és “Infància i Medi Ambient” (INMA, https://www.proyectoinma.org/), un projecte molt similar a BiSC, també liderat per ISGlobal. Aquest estudi porta seguint nens i nenes de Sabadell, València, Guipúscoa, Astúries i Menorca des del naixement fins avui, i que ja tenen entre 17 i 20 anys.
Per assegurar aquest seguiment, és comú que els investigadors busquem finançament de múltiples fonts per desenvolupar les diferents parts d’aquests estudis. Per tant, a BiSC apliquem a diverses convocatòries de subvencions i col·laborem amb altres grups en institucions. Mitjançant aquestes diverses fonts de recursos costegem cadascuna de les proves i visites que duem a terme.
Entre les nostres fonts de finançament trobem majoritàriament finançament públic, mitjançant agències governamentals com els Instituts Nacionals de Salut dels Estats Units (NIH), el Consell Europeu de Recerca (ERC) o el Ministeri de Sanitat. Aquestes subvencions requereixen un procés de selecció molt competitiu, en què les agències consideren la trajectòria dels investigadors i investigadores, l’equipament i el temps necessari, i el potencial dels resultats de la producció científica.
És per això que moltes vegades no existeix una seguretat sobre quins seran els futurs seguiments dels estudis. S’han de trobar les fonts que cobriran les despeses d’aquestes visites, redactar els projectes i les justificacions econòmiques, i passar un llarg i complex procés de revisió i selecció fins a aconseguir el finançament. Tot i així, mitjançant la col·laboració entre institucions i grups de recerca es pot assegurar la continuïtat d’aquestes investigacions.
BiSC és un projecte molt gran que compta amb la col·laboració de nombroses institucions públiques i amb diferents fonts de finançament. Tot això ens ha portat a haver recollit dades des del 2018, i estem molt feliços de poder comptar amb vosaltres per al seguiment dels 4 anys que començarà a l’abril.
A més a més de l’esforç de l’equip, els projectes de cohorts no podrien existir sense la col·laboració altruista de milers de participants. Gràcies per formar part de BiSC!
- Santa-Marina L, Lertxundi N, Andiarena A, et al. Maternal Ferritin Levels during Pregnancy and ADHD Symptoms in 4-Year-Old Children: Results from the INMA-INfancia y Medio Ambiente (Environment and Childhood) Prospective Birth Cohort Study [published correction appears in Int J Environ Res Public Health. 2021 Jun 10;18(12):]. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(21):7704.
- Gignac F, Romaguera D, Fernández-Barrés S, et al. Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain. Eur J Epidemiol. 2019;34(7):661-673.
- Boucher O, Julvez J, Guxens M, et al. Association between breastfeeding duration and cognitive development, autistic traits and ADHD symptoms: a multicenter study in Spain. Pediatr Res. 2017;81(3):434-442.
Aquesta notícia ha estat redactada per Pol Jiménez, estudiant de doctorat del Projecte BiSC.