Ens tornem a reactivar a BiSC després de 8 setmanes de confinament!!

Durant aquestes 8 setmanes de confinament, hem estat en contacte telefònic amb les voluntàries de BiSC per realitzar el seguiment prenatal i postnatal, però sense visita presencial, ni a l’hospital ni a les cases.

A partir d’ara, poc a poc, ja anirem fent algunes visites presencials, començant per l’ecografia a les 32 setmanes de gestació. Es tracta d’una visita hospitalària, de seguiment de l’embaràs, amb professionals sanitaris i amb les màximes mesures de seguretat.

A més, hem reiniciat el reclutament, ara per ara únicament telefònic per part de les infermeres de l’estudi (qüestionaris i signatura del consentiment informat). I properament, tornarem a fer la visita de la casa, de moment molt simplificada, sense cap contacte amb les mares i sense entrar a dins les cases. Deixarem a la porta una bossa (preparada seguint els protocols de seguretat) amb material per a la recollida d’orina i tres tubs per mesurar els nivells de NO2 a l’interior i exterior de la casa i personal. Les mostres d’orina i tubs es recolliran al cap d’una setmana també sense entrar a l’interior de les cases, i evidentment només en aquelles mares que ho vulguin.

Respecte al seguiment postnatal, encara no podem iniciar les ressonàncies magnètiques al mes de vida del nadó, i la visita dels 6 mesos continua sense ser presencial, però introduirem uns qüestionaris nous que podran omplir els pares (amb el seguiment de la psicòloga de l’estudi) per poder avaluar igualment el neurodesenvolupament del nadó, mentre no es puguin fer les visites presencials adequadament. Probablement, també facilitarem un tub de NO2 per poder mesurar els nivells de contaminació als quals el nadó està exposat, tal i com estava previst.

Comentar que, tot i que els nivells d’exposició han disminuït considerablement degut a la pandèmia, és de gran importància mesurar-los igualment, perquè ens trobem en una situació i oportunitat única per poder estudiar i comparar els efectes d’aquests baixos nivells en el desenvolupament prenatal i postnatal amb els nivells anteriors a la pandèmia.

Per altra banda, continuem amb el contacte telefònic als 2 mesos de vida i en pocs dies començarem amb el els qüestionaris sobre dieta i infeccions als 12 mesos.

Esperem doncs, que aviat puguem tenir aquest gran estudi 100% en funcionament, però dependrà de l’evolució de la pandèmia i de les restriccions i mesures de seguretat de cada moment.

Mar Álvarez Pedrerol