El projecte BiSC es readapta al context de la pandèmia COVID-19!
Com en molts altres àmbits professionals, i també en les nostres vides personals, la pandèmia de la COVID-19 també ha obligat a reajustar el Projecte BiSC. L’equip investigador i el grup de treballadors de camp que fan possible el projecte han hagut de readaptar el contacte i interacció amb les futures mares, la recollida de mostres biològiques, les mesures d’exposició a contaminació a les llars de les famílies participants, així com el protocol de seguiment dels nadons que han nascut des del mes de març.
Ressonància magnètica: malauradament durant alguns mesos no hem pogut fer les ressonàncies magnètiques als nadons de 27 dies; moltes famílies ens heu mostrat l’interès per realitzar aquesta prova. La bona notícia és que fa una setmana que ja hem pogut reiniciar la prova! Així doncs, esperem una alta participació, doncs ens cal recuperar el temps perdut!
Eye-tracking: més bones notícies! En nadons de 6 mesos d’edat també hem iniciat la prova anomenada “Eye-tracking” (“Seguiment dels ulls”), que consisteix en l’enregistrament i l’estudi dels moviments dels ulls en seguir un objecte en moviment o un altre estímul visual, utilitzat per avaluar la reacció davant la presentació visual de la informació. En aquest cas també esperem una alta participació, ja que aquesta és una prova innovadora per explorar els efectes de la contaminació de l’aire en el desenvolupament dels nadons.
Neurodesenvolupament mental i psicomotor: finalment, el projecte BiSC té per objectiu avaluar el neurodesenvolupament mental i psicomotor dels nadons a través de l’Escala de Bayley; aquesta prova requereix una estreta interacció amb la psicòloga que realitza la prova. Degut a la pandèmia, vam haver d’aturar la prova, i ara estem estudiant com dur-la a terme de manera que es faci amb les garanties de salut adequades i seguint el protocol que dóna validesa a la prova. Aviat esperem donar-vos bones notícies perquè sabem que és una prova que també us interessa molt! De moment, la nostra fantàstica Muriel, la psicòloga del projecte, us farà arribar qüestionaris alternatius, el DP3 i el McArthur, que també aporten informació molt valuosa sobre el neurodesenvolupament dels vostres fills i filles. Volem remarcar que l’Escala de Bayley es volia aplicar als 6 i 18 mesos; amb l’esperança de poder tornar a fer la prova, hem decidit allargar l’edat de seguiment fins als 24 mesos d’edat dels nadons, a veure si amb una mica de sort ja es donen les condicions per poder dur a terme la prova en la majoria de participants, encara que sigui més tard del previst.
Mentrestant, el projecte BiSC continua més viu que mai i amb moltes ganes de seguir endavant!
La notícia ha estat redactada per la Mireia Gascón, investigadora del projecte BiSC.