En marxa “BISCAPE”, la campanya de mesures de contaminació del projecte BiSC!

Des del Projecte BiSC acabem de posar en marxa la campanya anomenada BISCAPE (Barcelona Life Cohort Study Air Pollution Exposure) per a mesurar els nivells de contaminació atmosfèrica a diversos punts de la ciutat de Barcelona i àrea metropolitana de forma simultània.

La contaminació atmosfèrica és una barreja complexa de centenars de contaminants provinents de diverses fonts (vehicles, indústria, etc). En els últims 30 anys s’han realitzat nombrosos estudis de recerca enfocada en els efectes de la matèria particulada (PM) sobre la salut. La PM és especialment rellevant perquè és un dels components de la contaminació que més fàcilment penetra als pulmons cap a l’organisme. Per això, amb aquesta campanya volem mesurar, a més dels gasos contaminants (com el NO2, un gas ben conegut amb efectes irritants), matèria particulada de diferents mides (ja que els efectes sobre la salut difereixen segons el diàmetre d’aquetes partícules).

Les mesures d’aquesta campanya ens serviran per realitzar un model dinàmic de la distribució dels components contaminants de l’aire de la ciutat al llarg del 2021 i 2022, informació que es complementarà amb les mesures d’exposició individual del propi estudi BiSC. Les mesures s’estan fent des de finestres, balcons i terrasses d’ edificis públics i cases de voluntaris particulars de les ciutats de Barcelona, Esplugues, Hospitalet i Cornellà. Aquesta informació és molt important per a poder estimar de manera adequada l’impacte que la contaminació de l’aire té en la salut dels infants.

Us deixem algunes fotos del treball de camp. Gràcies a totes les voluntàries!

La noticia ha sigut redactada per la Mireia Gascón, investigadora del projecte BiSC.