El projecte BiSC i la tècnica de l’”eye-tracker”!
Poc a poc, el projecte BiSC torna a engegar, i després d’aquests mesos de confinament tenim novetats!
Recordem que un dels principals objectius del projecte BiSC era avaluar si existeix alguna associació entre els nivells de contaminació atmosfèrica i el neurodesenvolupament dels infants.
A BiSC, al llarg del període postnatal ja estem realitzant diferents proves als 6 mesos d’edat respecte el neurodesenvolupament, com per exemple els qüestionaris de l’Escala de Bayley.
A més a mes, durant aquestes últimes setmanes, des del Laboratori d’Atenció, Percepció i Adquisició del Llenguatge de la Universitat de Barcelona, hem aprofitat per preparar dos nous estudis mitjançant els quals podrem obtenir dades experimentals sobre l’estat cognitiu dels infants als 6 mesos d’edat, utilitzant la tècnica del seguiment ocular o ”eye-tracker”.
La tècnica de l’”eye-tracker” ens permet seguir l’atenció visual dels infants mentre els presentem imatges o vídeos. Així, a través de l’anàlisi de la seva atenció selectiva en cada moment, podem extraure conclusions sobre l’estat de desenvolupament neurocognitiu dels infants.
Per l’estudi del BiSC hem escollit explorar dues habilitats cognitives que s’adquireixen durant el primer any de vida i que poden reflectir l’estat de desenvolupament de l’infant. Les dues habilitats avaluades són la memòria visual i la permanència de l’objecte.
Al llarg del mes de maig i juny vam començar a realitzar les proves pilot per videoconferència per acabar de perfeccionar els materials que utilitzarem per l’estudi. Finalment, una vegada finalitzada la fase pilot i amb l’estudi ja preparat, aquesta setmana hem pogut reobrir el Laboratori i ja hem començat amb les primeres proves presencials utilitzant l’”eye-tracker”, i de moment han anat molt bé!!
Us en deixem un recull de la primera què hem fet:
Aprofitem aquest escrit, per agrair i donar les gràcies a les famílies voluntàries de la prova pilot, que tot i les circumstàncies van decidir participar i han ajudat a construir l’estudi per tots els nadons de BiSC.
Esperem poder seguir endavant i que moltes famílies voluntàries puguin sumar-se a aquest estudi!