Com afecta el medi ambiental el desenvolupament dels infants?

El projecte BiSC, en col·laboració amb el Laboratori d’Atenció, Percepció i Adquisició del Llenguatge (APAL) de la Universitat de Barcelona, ​​pretén anar més enllà de la recopilació de mesures clíniques convencionals per obtenir mesures addicionals de processament i aprenentatge.

L’estudi de les habilitats d’aprenentatge és important per determinar les necessitats pròpies de cada etapa del desenvolupament dels infants. Aquest procés es pot analitzar des de diferents perspectives. Una de les direccions que hem agafat per comprendre aquestes habilitats és investigar la capacitat dels nadons per aprendre paraules als 18 mesos.

L’aprenentatge de paraules és una habilitat fonamental necessària pel desenvolupament posterior del llenguatge. Hi intervenen diversos factors que van des de l’entorn on es desenvolupa el nadó, així com factors maduratius, ritmes biològics i habilitats socials que s’aprenenen a la família.

Mitjançant el rendiment dels nadons en una tasca d’aprenentatge associatiu de paraules, es poden explorar aquests factors de manera més directa i avançar cap a la comprensió de les interaccions complexes que hi ha entre el medi ambiental i el desenvolupament cognitiu i lingüístic dels nens.

*Fase de familiarització: es presenten imatges d’objectes coneguts. Després es presenten dues paraules noves associades a dos objectes no familiars per al nadó.

Aprofitem l’ocasió per agrair a totes i cadascuna de les famílies voluntàries que ja han participat als nostres estudis i estenem una invitació a totes les que estiguin interessades a formar part d’aquest gran projecte. Us esperem!

Notícia redactada per Jessica Sánchez-Galán, tècnica de recerca del projecte BiSC.