Ja són 65 les famílies que han participat en l’estudi de eye-tracking!

El projecte BISC, en col·laboració amb el Laboratori d’Atenció, Percepció i Adquisició de l’Llenguatge (APAL) de la Universitat de Barcelona, ​​ha posat en marxa dos estudis que exploren capacitats cognitives en nadons, utilitzant la tècnica de l’seguiment de moviments oculars, també coneguda com “eye-tracking”.

Aquesta tècnica permet registrar de forma contínua la mirada de l’infant, què està mirant i quins elements criden la seva atenció. Això ens permet mesurar de forma objectiva i quantificable seva atenció visual i les seves habilitats per a processar estímuls visuals en una etapa primerenca del seu desenvolupament.

Entre les habilitats cognitives que vam explorar està la memòria de reconeixement visual. Per a això vam presentar primer un parell d’estímuls idèntics (utilitzem cares o dibuixos geomètrics) i, després d’uns segons, vam presentar un canvi en una de les imatges. Els nadons responen favorablement a la novetat, així esperem que en aquesta presentació mostrin una preferència atencional per la imatge que ha variat.

Mitjançant una altra tasca diferent mesurem si el nadó ja ha començat a desenvolupar la “permanència d’objecte”, és a dir, la comprensió que un objecte segueix existint, fins i tot quan no es pot veure. Per a això vam presentar un vídeo en el qual apareix una pilota que es mou d’un costat a un altre de la pantalla, passant per darrere d’un panell opac. Aquí mesurem la capacitat d’anticipar per on va a reaparèixer l’objecte.

* El punt vermell correspon a la mirada el nadó

Aprofitem l’ocasió per agrair a totes i cadascuna de les famílies voluntàries que ja han participat en els nostres estudis i estenem una invitació a tots els que estigueu interessats a fer part d’aquest gran projecte. La nostra meta és arribar a 200. Us hi esperem!

La notícia ha sigut redactada per la Jessica Sánchez-Galán, tècnica de recerca del projecte BiSC.