Ja són 65 les famílies que han participat en l’estudi de eye-tracking!
El projecte BISC, en col·laboració amb el Laboratori d’Atenció, Percepció i Adquisició de l’Llenguatge (APAL) de la Universitat de Barcelona, ha posat en marxa dos estudis que exploren capacitats cognitives en nadons, utilitzant la tècnica de l’seguiment de moviments oculars, també coneguda com “eye-tracking”.
Aquesta tècnica permet registrar de forma contínua la mirada de l’infant, què està mirant i quins elements criden la seva atenció. Això ens permet mesurar de forma objectiva i quantificable seva atenció visual i les seves habilitats per a processar estímuls visuals en una etapa primerenca del seu desenvolupament.
Entre les habilitats cognitives que vam explorar està la memòria de reconeixement visual. Per a això vam presentar primer un parell d’estímuls idèntics (utilitzem cares o dibuixos geomètrics) i, després d’uns segons, vam presentar un canvi en una de les imatges. Els nadons responen favorablement a la novetat, així esperem que en aquesta presentació mostrin una preferència atencional per la imatge que ha variat.
Mitjançant una altra tasca diferent mesurem si el nadó ja ha començat a desenvolupar la “permanència d’objecte”, és a dir, la comprensió que un objecte segueix existint, fins i tot quan no es pot veure. Per a això vam presentar un vídeo en el qual apareix una pilota que es mou d’un costat a un altre de la pantalla, passant per darrere d’un panell opac. Aquí mesurem la capacitat d’anticipar per on va a reaparèixer l’objecte.
Aprofitem l’ocasió per agrair a totes i cadascuna de les famílies voluntàries que ja han participat en els nostres estudis i estenem una invitació a tots els que estigueu interessats a fer part d’aquest gran projecte. La nostra meta és arribar a 200. Us hi esperem!
La notícia ha sigut redactada per la Jessica Sánchez-Galán, tècnica de recerca del projecte BiSC.