Rebem finançament de La Marató 2021

L’equip del Projecte BiSC estem molt contents perquè fa uns dies vam saber que el projecte rebrà finançament de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que l’edició del 2021 tractava sobre la Salut Mental, amb el lema “La Marató que trenca murs”.

Com bé sabeu, i gràcies a la solidaritat i compromís de les més de 1000 famílies que hi participeu, el Projecte BiSC disposa d’informació molt valuosa: tenim avaluacions neuropsicològiques i de salut mental en diferents moments fins als 28 mesos d’edat dels infants i a més tenim moltes dades relacionades amb l’exposició a contaminants, el creixement fetal, funció placentària, neuroimatge i un ampli ventall de dades sociodemogràfiques. Ara, amb el finançament de La Marató, l’objectiu és identificar els factors de risc genètics, psicosocials i ambientals, així com les interaccions gen-ambient en l’aparició i evolució dels problemes neuroconductuals i emocionals en els primers quatre anys de vida. És per això que a partir del mes d’abril del 2023 començarem a visitar als nens i nenes BiSC als 4 anys.

Esperem que els nostres resultats contribueixin a entendre millor els orígens dels problemes neuroconductuals i emocionals en els primers anys de vida i facilitin la implementació de polítiques i estratègies específiques de prevenció i intervenció per protegir realment la salut mental dels nens i la població. Cal tenir en compte que a Europa, els nens (<18 anys) representen el 25% de la població, i al voltant del 10% dels nens tenen problemes neuroconductuals i emocionals, com ara problemes de temperament o trastorns diversos [per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), de l’espectre autista (TEA), d’ansietat, depressius], entre d’altres. A més, un estudi recent a Catalunya va informar que el 18,3% dels estudiants de 5 a 17 anys estaven afectats per almenys un d’aquests transtorns. Aquestes xifres posen de manifest la importància d’entendre els factors que incrementen el risc de desenvolupar aquests trastorns, especialment durant l’embaràs i els primers anys de vida, quan el cervell es desenvolupa i, per tant, és més vulnerable.

Els fons recaptats en l’última edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio finançaran 36 projectes d’investigació, liderats per 81 equips de recerca experts en salut mental. I un d’aquests projectes serà amb BiSC! Uns recursos que seran decisius en els pròxims anys per trobar més respostes a uns trastorns que, malgrat els avenços dels últims anys, continuen tenint una incidència i una prevalença molt altes: segons els experts, una de cada quatre persones tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Enllaç a la notícia: https://www.ccma.cat/tv3/marato/la-fundacio-financa-81-equips-de-recerca-en-salut-mental-gracies-a-la-marato-del-2021/noticia/3191462/

Aquesta notícia ha estat redactada per la Mireia Gascon, investigadora del Projecte BiSC.