“El nombre de voluntàries va creixent i actualment ja comptem amb més de 50 nadons BiSC”

Cada dia que passa la família BiSC és més gran, el nombre de voluntàries va creixent i actualment ja comptem amb més de 50 nadons BiSC!

Hem volgut preguntar a algunes participants que ja porten un temps amb nosaltres com ha sigut la seva experiència i, sobretot, quina motivació les va portar a interessar-se pel projecte. Aquests són algun dels seus comentaris:

“Participar al BISC m’ha semblat molt interessant, és un estudi molt complet tant a nivell de proves a la mare i al nadó, com estudis de contaminació a casa. Tot el personal és molt simpàtic i atent, crec que pot ajudar a entendre una mica millor els efectes de la contaminació durant l’embaràs, i a una ciutat com Barcelona ho veig molt necessari. Jo sóc biòloga de professió i sé el que costa fer experiments i treure resultats gratificants i concloents, la meva motivació és per amor a la ciència i per intentar amb el meu granet de sorra aportar alguna cosa a la societat present i futura.”

Participar al BiSC comporta la realització d’una ecografia extra en la que interessa observar els principals òrgans del fetus amb una mica més de deteniment, sobretot per la relació que pot haver-hi entre la contaminació a la que està exposada la mare durant l’embaràs i el desenvolupament d’aquests. Participar també comporta la realització de dues analítiques extres i realitzar un joc d’ordinador per avaluar les capacitats d’atenció i memòria, que pel que s’ha vist en altres estudis són àrees que poden veure’s afectades també per la contaminació.

“A mi, el projecte BiSC m’ha aportat sobretot la satisfacció de poder aportar el meu granet de sorra a un estudi mèdic. Participar-hi no suposa sobreesforç, les dades es prenen d’una manera molt poc invasiva i el personal que s’hi dedica, són tots molt amables i propers. A més, et fan algunes proves extres, que et permeten un major i millor control, tant de l’embaràs com desprès del part. Penso que ja que en tenim l’oportunitat perquè la ciència ens ho permet, ho hauríem d’aprofitar!!”

“Vam decidir participar en el projecte BiSC immediatament després de saber de la seva existència. Participar ens dóna l’oportunitat de contribuir a la investigació científica, aprendre més sobre l’entorn en el que vivim (específicament respecte a la contaminació del aire i dels nivells de soroll mediambiental) i controlar amb major precisió la salut de la nostra primera filla. Nosaltres aconsellem a totes les futures famílies que hi participin, el compromís que es requereix és limitat i els exàmens no són gaire invasius”.

Durant l’embaràs les mares realitzen dues visites amb les infermeres de l’estudi, on a part de l’esmentat anteriorment, també fem control de la pressió arterial (molt important durant l’embaràs), pes i alçada i recollim mostres biològiques. Aquestes mostres inclouen recollida de cabell per mesurar el cortisol (hormona de l’estrès) i d’ungles dels peus, on podem observar la presència de metalls pesats com el plom i el mercuri, que sovint provenen de la ingesta d’algun tipus de peix.

“L’estudi ha sigut molt important per mi i per la meva família. Gràcies a ell hem pogut constatar les condicions de l’ambient que vivim com la temperatura, la humitat i el soroll, per exemple. Estic molt contenta de poder contribuir en aquest estudi perquè en el futur les condicions de l’aire de Barcelona millorin”.

Sovint la principal motivació de les nostres voluntàries per participar en l’estudi és la preocupació respecte els elevats nivells de contaminació que es respiren pel fet de viure a la ciutat. Tenim la sort de comptar amb la col·laboració de persones sensibilitzades amb el tema i que tenen interès en fer la visita ambiental a domicili que realitzen els professionals de BiSC, en la qual no només interessa esbrinar quins contaminants es respiren sinó també altres paràmetres com la contaminació acústica, per exemple, que pot estar molt relacionada amb l’estrès.

Durant aquesta visita les voluntàries han de portar una motxilla durant 48h que actua com uns “pulmons artificials”, és la manera menys invasiva de mesurar els contaminants que es respiren i posteriorment poder analitzar-los.

“Vaig voler ser part de l’estudi com una forma d’aportar el meu granet de sorra per entendre l’efecte de la contaminació i encara que suposa un sacrifici portar tots els aparells per uns dies, al final val la pena. A més tens el plus de que el teu embaràs està més que controlat i l’equip és súper simpàtic. Convido a totes les futures famílies a participar i a ajudar-nos a descobrir l’efecte real que la contaminació té sobre nosaltres i els nostres nadons.”

Gràcies a la participació de les nostres voluntàries cada dia estem més a prop d’obtenir resultats sobre la repercussió de la contaminació de Barcelona en el desenvolupament del fetus durant l’embaràs, però l’estudi va molt més enllà, ja que cada vegada tenim més consciència dels efectes que tot això té sobre la nostra salut i conseqüentment augmenta la col·laboració de la societat per trobar maneres de combatre-ho.

Moltíssimes gràcies a totes les famílies BiSC que ho feu possible!!!

La notícia ha sigut redactada per la Júlia Huerta, infermera del projecte BiSC a l’hospital de la Santa Creu i de Sant Pau. (Opinions extretes d’algunes participants de BiSC)