Les mostres de placenta estan a punt!

Sabíeu que la placenta és un òrgan totalment temporal, que es forma des de zero durant la implantació, i s’expulsa per complet en donar a llum? Al projecte BiSC, sabem que la placenta és un teixit molt especial, i per això la volem estudiar en profunditat!

Com sabeu, durant tots els mesos de seguiment del projecte BiSC, els equips dels hospitals col·laboradors han estat recollint mostres de placenta després que les participants donessin a llum. De cada placenta, se n’han recollit múltiples fragments, amb l’objectiu d’estudiar aquest teixit tan valuós des de diversos punts de vista: estudiarem l’expressió gènica de les cèl·lules que conformen la placenta, així com la presència de diferents contaminants ambientals, entre ells els disruptors endocrins i les partícules de contaminació de l’aire.

Per poder realitzar aquests estudis, cal una preparació i processament previs de les mostres. A les imatges podeu veure el resultat del processament d’una de les línies de recerca de les placentes, on es preparen les mostres per poder quantificar les partícules contaminants de carboni negre (Black carbon) al teixit placentari a través de tècniques de microscòpia avançades.

Fragment de placenta incrustat en parafina

Portaobjectes (slide) amb talls microscòpics de teixit placentari

Caixa amb mostres processades preparada per enviar

Ara que les últimes participants del projecte estan a punt de conèixer els seus nadons, l’equip BiSC ens posem les piles per enllestir el processament de les mostres de placenta. D’aquí a poques setmanes, les placentes estaran a punt per ser enviades als diferents laboratoris on es duran a terme els estudis.

Gràcies a totes les participants de l’estudi BiSC que han cedit les seves placentes de forma altruista per fer possible la recerca mèdica!

La notícia ha estat redactada per la Laura C. Gómez Herrera, estudiant predoctoral del projecte BiSC.