Noticies fresques del grup de nutrició de BiSC

 

Al setembre donàvem la benvinguda al nou grup d’investigació en nutrició a BiSC, i ja tenen noticies fresques per compartir amb tots vosaltres!

La dieta de la mare durant l’embaràs pot ser un factor crític per donar forma a la salut de la descendència. Per això, en els últims mesos els investigadors en nutrició de BiSC s’han centrat en caracteritzar el consum d’aliments i begudes ultra-processades en les mares BiSC durant l’embaràs, i en veure si aquest consum es relaciona amb les dades de desenvolupament cognitiu que es van recollir dels vostres fills i filles als 8 i 18 mesos.

El consum d’aliments i begudes ultra-processades s’ha convertit en un fenomen generalitzat arreu del món. Però, què són exactament? Es tracta de productes alimentaris que han estat sotmesos a diverses etapes de processament industrial, que generalment involucren l’ús d’additius, conservants i altres ingredients no comuns en la cuina casolana. Destaquen per la seva facilitat de consum i presència constant en el nostre entorn quotidià. Alguns exemples són els aliments pre-cuinats, embotits industrials, menjars ràpids, refrescs, snacks embolicats individualment i productes de pastisseria industrial. En dones embarassades arreu del món occidental, el consum d’aquests productes és d’aproximadament un 20-30% del total de la seva ingesta.

La primera troballa indica que el consum de productes ultra-processats en les mares BiSC és només de 12.4% del total de la seva ingesta. Els ultra-processats que les mares del BiSC més consumien eren menjars pre-cuinats (37%) i begudes refrescants (31%). Tot i que el consum en les mares BiSC és menor al reportat per mares embarassades d’altres estudis, hem trobat que menjar més ultra-processats durant l’embaràs s’associa a menys capacitats lingüístiques i verbals més endavant al 18 mesos d’edat. Aquests resultats recolzen els reportats per un estudi anterior i ens porta a preguntar-nos si aquest consum durant l’embaràs podria explicar diferències en el desenvolupament del cervell neonatal.

Sembla que el grup de nutrició del BiSC ja té nou objectiu 😉

 

Aquesta noticia ha estat redactada per la Camille Lassale, el Jordi Júlvez y l’Oren Contreras, investigadors del projecte BiSC.