Visita dels 4 anys

Aquest mes de maig hem iniciat la recollida de dades dels 4 anys dels infants BiSC. Aquesta la realitzem a través d’una visita presencial molt completa, en la que recollim informació sobre la
salut, hàbits i dades neuropsicològiques i antropomètriques dels infants, així com informació sobre la salut de les mares i pares BiSC.

En aquest post volem compartir amb vosaltres una breu explicació dels tests que realitzaràn els vostres fills i filles durant una hora mentres hi són a la visita, amb una psicòloga de l’equip BiSC.

Aquests tests són:

  • El Kiddies Continuous Performance Test (K-CPT-2): Un test computeritzat que avalua les capacitats atencionals de l’infant. Es tracta d’una tasca on l’infant ha de detectar uns objectes que apareixen i desapareixen a la pantalla. Són objectes quotidians, com ara un vaixell, una pilota, un cotxe, unes estisores,… i reaccionar a ells o deixar-los passar segons unes consignes que la psicòloga ha donat prèviament a l’infant. Per tant, l’infant ha d’estar molt atent al llarg de tota la tasca. Exactament, amb aquesta tasca es pot avaluar errors d’impulsivitat en la resposta, rapidessa de la reacció i capacitat de mantenir l’atenció en una tasca sense distreure’s. És a dir, l’atenció sostinguda.

 

  • Per altra banda, les Escales de Desenvolupament Merrill-Palmer-R (MP-R): Són una bateria de test d’aplicació individual amb el qual s’avalua el desenvolupament global de l’infant, estudiant 3 àrees concretes del desenvolupament: el desenvolupament cognitiu, el llenguatge/comunicació i el desenvolupament motor. Aquest test es basa en tasques participatives en les que l’infant ha de manipular joguines, respondre a preguntes matemàtiques amb l’ajuda d’unes làmines amb dibuixos, fer puzles, respondre a preguntes sobre vocabulari adequat a la seva edat, o fins i tot imitar gests motrius que mostrin les seves capacitats de saltar, saltar a peu coix o atrapar una pilota. Per tant, és un test que permet a una psicòloga experta en neurodesenvolupament infantil observar de manera objectiva el desenvolupament neuropsicomotor de l’infant. Sempre a través de jocs, de manera que l’infant gaudeix de la visita.

 

Aquests dos tests que realitzem a la visita de 4 anys, ens permetran també identificar si hi ha dificultats o possibles retards evolutius de l’infant de manera que, seguint amb la política d’ètica del projecte BiSC, si aquest fos el cas la psicòloga ho compartirà amb la família.

 

Aquesta notícia ha estat redactada per la Muriel Ferrer, psicòloga del Projecte BiSC.