Seguim recollint noves mostres biològiques!
Tot el conjunt de bacteris, virus, fongs i altres microorganismes que viuen en un determinat hàbitat conformen el que es coneix com a microbiota. Podem trobar microbiotes al nostre entorn (a la fulla d’un arbre, a una pedra volcànica, al gel de l’Àrtic …), així com al nostre organisme (a la pell, a l’intestí, a la boca…).
En els darrers anys, diversos estudis en animals i humans han identificat el paper potencial que la microbiota juga en el desenvolupament i funcionament del sistema immune i el seu impacte sobre la salut (per exemple, asma, diabetis, malalties inflamatòries de l’intestí o fins i tot trastorns neurològics). S’ha trobat que diversos factors són determinants importants de la composició de microbiotes en la vida primerenca, com ara el mode de lliurament, la ingesta d’antibiòtics, l’alletament o les característiques de la llar (per exemple, la presència de mascotes o germans a casa). Tanmateix, se sap poc sobre com altres factors ambientals, com la contaminació de l’aire, afecten la microbiota intestinal humana i les seves conseqüències per a la salut.
És per això que al néixer recollim mostres de meconi (el primer excrement del nadó després del part) i aviat començarem a recollir mostres de femtes a l’edat de 6 mesos. Amb la informació obtinguda d’aquestes dues mostres, podrem fer un seguiment de l’evolució de la microbiota intestinal dels nadons BiSC i explorar si l’exposició primerenca a la contaminació de l’aire influeix en el tipus de bacteris presents a l’intestí, la diversitat i l’activitat metabòlica de la flora intestinal i si aquestes influències afecten la salut dels nens al llarg de la vida.
La notícia ha estat redactada per la Mireia Gascón, investigadora del projecte BiSC.