S’inicia la última campanya de BiSCAPE!

En notícies anteriors ja us hem parlat d’unes campanyes de mesures de contaminants atmosfèricsque estem realitzant en diferents punts de mostreig de l’àrea d’estudi de BiSC (subprojecte BiSCAPE – (Barcelona Life Cohort Study Air Pollution Exposure). Durant aquestes campanyes, monitoritzem 34 localitzacions diferents, fent mesures simultànies en 10-12 punts durant 10 dies (fem 3 sèries per campanya).

En total, realitzarem 3 campanyes per poder cobrir diferents estacions de l’any, ja que els nivells del contaminants acostumen a variar segons l’època de l’any. Aquest dimecres 12 de gener comencem la campanya d’hivern, la última! La campanya té una durada aproximada d’un mes (3 sèries de 10 dies), fins al 14 de febrer.

Les anteriors les vam realitzar al juliol 2022 (campanya d’estiu) i a l’octubre-novembre 2021 (campanya de tardor). Anteriorment, vam realitzar una campanya inicial d’hivern al gener 2021, però, tot i els nostres esforços, per diversos problemes amb els equips, no vam poder recollir dades amb suficient qualitat i la vam haver de descartar.

Figura 1. Localització dels 34 punts de mostreig de BiSCAPE.

Les mesures d’aquestes campanyes ens serviran per realitzar un model dinàmic de la distribució dels components contaminants de l’aire de la ciutat al llarg del 2021 i 2022, informació que es complementarà amb les mesures d’exposició individual del propi estudi BiSC. Les mesures s’estan fent des de finestres, balcons i terrasses d’edificis públics i cases de voluntaris particulars de les ciutats de Barcelona, Esplugues, Hospitalet i Cornellà. Gràcies a la creació d’aquests models, podrem assignar una exposició als contaminants atmosfèrics a totes les voluntàries de l’estudi BiSC, incloent aquelles a les que no vam poder fer la visita ambiental (i de les que, per tant, sense els models no disposaríem de cap tipus d’informació sobre els nivells de contaminació als quals estan exposades). Aquesta informació és molt important per a poder estimar de manera adequada l’impacte que la contaminació de l’aire té en la salut dels infants.

Esperem que aquesta última campanya sigui tot un èxit!

La notícia ha estat redactada per la Ioar Rivas, investigadora del projecte BiSC.