Vols saber com llueixen les bases de dades de BiSC?

Aquest octubre, el projecte BiSC (Barcelona Life Study Cohort) celebra sis anys des del seu inici. Aquest projecte ha comptat amb la participació de més de 1000 voluntàries, que heu contribuït des de l’inici de l’embaràs fins al dia d’avui. Al llarg d’aquests anys, hem recollit una gran quantitat de dades sobre aspectes diversos que ofereixen una visió integral del desenvolupament infantil.

Les dades obtingudes cobreixen àmbits com els estils de vida, l’exposició a contaminants ambientals, dades òmiques (genòmica, transcriptòmica, metagenòmica, entre d’altres), així com salut mental i neurodesenvolupament temprà dels infants. Aquests registres proporcionen una base científica sòlida per analitzar com aquests factors poden influir en el desenvolupament i el benestar dels més petits.

Una part essencial del BiSC és la gestió rigorosa de les dades. Això implica un procés continu de recopilació, organització i estructuració, assegurant que les dades es puguin analitzar de manera adequada per obtenir conclusions científiques valuoses. L’equip de gestors de dades (data managers) té un paper fonamental en garantir que aquestes dades estiguin perfectament estructurades i que es puguin identificar i corregir qualsevol problema que pugui sorgir en qualsevol fase del procés de recollida o anàlisi. A més, també hem treballat amb dades provinents de mostres biològiques, que han estat meticulosament mapejades i organitzades en els diferents congeladors on es conserven.

En tot moment, una de les màximes prioritats del projecte és respectar la privacitat de les persones participants. Per això, totes les dades recollides es gestionen de manera anònima, seguint estrictament les normatives de confidencialitat acordades (reglament general de protecció de dades, RGPD).

D’altre banda, i per assegurar que els anàlisis científics es puguin dur a terme correctament, ha estat necessari assignar un nom a cada variable i ordenar les bases de dades de manera que siguin fàcilment comprensibles per a l’equip de recerca. Després de sis anys de feina constant, ens complau anunciar que aquestes bases de dades estan finalment estructurades en un format òptim. Si hi esteu interessades, ja és possible consultar el llibre de codis (o codebook en anglès), que inclou informació detallada sobre les variables, però sense dades personals, a través del següent enllaç: https://docs.google.com/spreadsheets/d/13jxksSpspI-U3XAL_m5ir3d6h3AIzQNZ/edit?gid=36938544#gid=36938544

Esperem que aquesta informació us resulti útil i us permeti entendre millor el funcionament del projecte. A més, us serà d’utilitat per poder observar el gran esforç que heu fet les famílies BiSC, aportant una gran quantitat d’informació per la recerca científica. Agraïm enormement la dedicació de totes vosaltres i desitgem que el treball realitzat en aquest projecte construeixi un futur més saludable per als nostres fills i filles.

 

Aquesta noticia ha sigut redactada pel Pol Jiménez, estudiant de doctorat en el projecte BiSC.