Arriben els Reis d’Orient!

S’acosten els Reis d’Orient i amb ells els mal de caps per decidir què regalar als més petits de la casa. Per això us deixem quatre línies sobre el joc, les joguines i el seu rol en el desenvolupament infantil, pensant en l’edat que tenen ara els infants del Projecte BiSC, entre 2 i 5 anys.

El joc és el medi natural dels infants per aprendre i créixer. Segons l’edat i el nivell evolutiu els infants tindran unes preferències o unes altres. Haureu vist com el vostre infant ha passat de les primeres exploracions i manipulacions (posant-se els objectes a la boca i fent-los picar entre ells) a un joc més constructiu (fent torres) i funcional (donant menjar amb una cullera al peluix) i arribant a un joc simbòlic (fer veure que…).

Cada joc i joguina té un espai i un moment en el seu desenvolupament, ajudant als infants a…

  • Créixer intel·lectualment: potenciant el raonament i la lògica, augmentant la capacitat d’atenció i la concentració, practicant l’atenció compartida i estimulant la planificació i organització. Exemples de jocs en aquesta àrea poden ser els jocs de taula com el Lince o el Memory, jocs de trobar parelles, el dòmino amb dibuixos, puzles i jocs de classificar.
  • Madurar la seva psicomotricitat: practicant moviments, coneixent les pròpies limitacions en dificultat i precisió del moviment, descobrint i integrant l’esquema corporal i entenent la relació espai-temps. Un bon regal pot ser una pilota, raquetes i pilotes, una bicicleta o tricicle, un patinet, un hula hoops, un carretó o jocs d’encertar anelles.
  • Comunicar i socialitzar: el joc facilita un espai on descobrir i respectar l’altre, compartir valors, aprendre i respectar les normes o esperar el torn. En aquest sentit, jocs de taula per jugar més d’un jugador, el joc simbòlic amb altres, o jocs a l’aire lliure i esportius en grup ofereixen un espai ideal per socialitzar.
  • iniciar la simbolització: jugant a “fer veure que….”, donant llibertat d’expressió i sortint del context real. El joc simbòlic permet practicar diferents rols. Les disfresses, titelles, nines, peluixos, cotxes, garatge, cuineta, estris de botigueta, maletí mèdic, telèfon, son exemples de jocs que faciliten aquest tipus de joc.
  • Desvetllar la imaginació i creativitat: manipulant, enganxant, retallant, pintant, o construint. Qualsevol material que els permeti crear, com ara colors, gomets, tisores, punxons, plastilina, sorra, motlles, pissarra, blocs o peces de construcció, imants i instruments musicals.
  • Madurar emocionalment i l’afectivitat: aprenent a identificar, expressar i canalitzar diferents emocions. El joc permet representar situacions conflictives o angoixants. Ajuda a desenvolupar la capacitat de pensar abans d’actuar i posar a prova la tolerància a la frustració. Hi ha jocs específics sobre les emocions, com el monstre de colors, però qualsevol joc simbòlic que els permeti expressar i observar les emocions en ells mateixos o en altres també és molt adient.

A l’hora de regalar joguines, procureu que aquestes ofereixin oportunitats per estimular diferents aspectes del desenvolupament. Tanmateix, els infants no necessiten moltes joguines. Ells mateixos troben maneres de gaudir i aprendre amb objectes reals i la pròpia imaginació. Més val poques, adequades a l’edat, que no estiguin sobrecarregades d’estímuls intensos i que permetin a l’infant ser creatiu i experimentar.

L’equip del Projecte BiSC us desitgem uns bons Reis d’Orient!

Aquesta notícia ha estat redactada per Muriel Ferrer, psicòloga del Projecte BiSC.