Acabem la recollida de dades de l’estudi de confinament, COVID19 i salut mental materna i infantil dins de BiSC (MOOD-COVID)

L’estudi MOOD-COVID estudia els efectes del confinament i la pandèmia de COVID19 sobre la salut materna i infantil dins de la població de BiSC i està finançat per AXA Research Fund.

Per obtenir les dades, durant el confinament del març al juny de 2020, es van realitzar 5 enquestes successives a les participants de l’estudi BiSC. Un any després, al juny de 2021, s’ha realitzat la campanya final amb l’enviament d’una última enquesta per estudiar els canvis en la salut mental.

La participació durant el confinament va ser bastant alta. En l’enquesta del juny de 2021 (enquesta 6) han respost un 68% de les participants de fa un any (enquesta 5) (veure Figura 1), el qual és un percentatge considerable, especialment després d’un any complicat de pandèmia. A més a més, a l’enquesta 5 vam contactar i van participar 82 parelles.

Estem molt agraïts i agraïdes a les participants per la seva resposta, sense la qual no seria possible fer aquest projecte i avançar en el coneixement per millorar la salut materna i infantil.

Propers passos:

Ara que ja hem recollit totes les dades, els següents passos són:

  • Revisar les dades obtingudes de l’última enquesta.
  • Preparar un informe individual de les respostes de salut mental per a les participants. (Nota: cal destacar que les preguntes del qüestionari sobre salut mental són orientatives i que en cap cas tenen validesa diagnòstica).
  • Vincular les dades de l’última enquesta amb els de fa un any per fer les anàlisis finals.

Anàlisis:

Les anàlisis finals consisteixen en:

  • Estudiar els factors del confinament i la pandèmia, incloent les situacions socioeconòmiques, d’habitatge i familiars, que es relacionen amb un major estrès psicològic, ansietat, depressió i també estrès post-traumàtic en les mares.
  • Estudiar com la salut materna durant la pandèmia pot afectar el neurodesenvolupament dels infants participants a BiSC.
  • Publicar els resultats en revistes científiques i divulgar el coneixement.

Publicació i comunicació de resultats:

Una vegada haguem analitzat els resultats, escriurem els articles i ho enviarem a revistes científiques per a la seva consideració i publicació. Aquest procés és lent però imprescindible per assegurar la validesa dels resultats. Posteriorment, podrem comunicar i difondre les conclusions del projecte.

I per últim: moltes gràcies de nou a les voluntàries de l’estudi i a les seves famílies per la seva participació!!!

La noticia ha sigut redactada per la Maria Foraster, investigadora del projecte BiSC.