Quin impacte té el tabaquisme passiu durant la infància?
El mes passat, els mitjans de comunicació nacionals van fer ressò d’un estudi dirigit per investigadores de BiSC, Marta Cosín i Mariona Bustamante, en col·laboració amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). L’estudi, publicat a Environment International, recalca la necessitat de reduir l’exposició dels menors al tabaquisme passiu, ja que l’exposició al fum del tabac durant la infància pot provocar modificacions a la metilació de l’ADN, un procés que afecta la regulació dels gens i que podria augmentar el risc de desenvolupar malalties a l’edat adulta.
El treball va incloure dades de 2.695 nens entre 7 i 10 anys de vuit països europeus. Les científiques van analitzar el nivell de metilació en llocs concrets de l’ADN en mostres de sang dels participants i el van associar amb el nombre de persones fumadores a casa (una, dues o més). Les troballes van revelar alteracions en onze regions de l’ADN, sis associades a malalties com l’asma i el càncer.
Segons Marta Cosín: “el tabaquisme passiu deixa empremtes a nivell molecular, i pot modificar l’expressió de gens que influeixen en la susceptibilitat a diverses patologies”. Mariona Bustamante va destacar que aquests canvis són similars als observats en nadons exposats al tabac a l’úter o en fumadors actius. A més, l’estudi suggereix que el tabaquisme passiu a la infància provoca canvis epigenètics equiparables als de l’exposició intrauterina o al consum directe dels fumadors.
Les científiques van trobar canvis en la metilació a 11 regions de l’ADN, relacionades en estudis previs amb l’exposició directa al tabac per part dels fumadors o durant la gestació. Sis d’aquestes regions, anomenades CpG, es vinculen amb malalties com el càncer o l’asma, patologies per a les quals el tabac representa un factor de risc. L’empremta que deixa el fum del tabac a la metilació de l’ADN pot modificar l’expressió de gens que influeixen en la possibilitat de desenvolupar malalties a l’edat adulta, com ara patologies respiratòries, cardiovasculars, alteracions en el desenvolupament neurològic i disfuncions en el sistema immunitari.
L’estudi subratlla que l’exposició infantil al fum del tabac no només representa un problema de salut pública, sinó també una qüestió de desigualtat social. Factors socioeconòmics i ambientals, juntament amb la persistent influència de poderosos interessos comercials, dificulten la reducció de l’exposició al fum del tabac a certes llars. Les investigadores emfatitzen la urgència d’implementar mesures integrals per reduir l’exposició infantil al fum del tabac, tant a la llar com a altres espais tancats, per prevenir futures malalties i protegir la salut infantil.
Aquí teniu l’enllaç a la noticia original;
i als diferentes medis de comunicació:
Aquesta notícia ha estat redactada per Alvaro Falcón, tècnic de laboratori del Projecte BiSC.