BiSC a la conferència anual de l’ISEE a Santiago, Xile
Aquest agost es va celebrar a Xile la 36a conferència anual de la Societat Internacional per a l’Epidemiologia Ambiental (ISEE), la temàtica principal de la qual va ser “Abordar els desafiaments en la salut ambiental, justícia i desenvolupament”. Entre tots els conferenciants, hi va haver tres investigadors que van presentar resultats en relació amb el projecte BiSC.
El 28 d’agost va parlar un dels investigadors principals del projecte, Jordi Sunyer. Durant la seva presentació, va compartir dades preliminars sobre com l’exposició a la contaminació atmosfèrica pot afectar al neurodesenvolupament i estar associat a modificacions en el desenvolupament morfològic del cervell dels nens i nenes, considerant que aquesta influència ambiental pot començar abans del naixement, és a dir, durant l’embaràs.
El tema de la presentació de Sofia Aguilar va ser, per part seva, sobre l’exploració de l’associació entre l’exposició a espais verds durant l’embaràs i la metilació de l’ADN a la placenta. La hipòtesi de la qual parteix la seva investigació és que els canvis en l’epigenoma de la placenta podrien ser un dels mecanismes moleculars subjacents a l’associació que es fa entre l’exposició als espais verds durant l’embaràs amb un menor risc de resultats adversos en el naixement, com seria el baix pes en néixer.
Per acabar, Alan Domínguez va lliurar resultats sobre els models predictius per assignar l’exposició a la contaminació de l’aire a Barcelona en general, i en particular per a la cohort BiSC, els quals ens permetran avaluar l’exposició a la contaminació de l’aire durant etapes crítiques del desenvolupament, tant en l’etapa prenatal com postnatal.
Volíem agrair als companys que van viatjar fins a Xile per compartir els resultats que a poc a poc anem obtenint al projecte amb la col·laboració de totes les famílies voluntàries. Moltes gràcies!
Aquesta notícia ha estat redactada per Raquel Barneda, tècnica de camp del projecte BiSC.