Nou Finançament per a la Recerca sobre la Placenta i el Neurodesenvolupament al Projecte BiSC: Projecte PÈRGOLA
Ens complau anunciar que hem aconseguit un nou finançament que ens permetrà aprofundir en la recerca sobre el paper de la placenta en el desenvolupament cerebral i en la detecció primerenca de complicacions del neurodesenvolupament.
Tradicionalment, la placenta ha estat un òrgan poc estudiat en el context de la salut mental i el neurodesenvolupament. No obstant això, evidències recents suggereixen que aquest òrgan, que connecta la mare amb el fetus, juga un paper fonamental en la regulació del desenvolupament cerebral i pot influir significativament en el risc de trastorns del neurodesenvolupament i psiquiàtrics. La placenta no només subministra els nutrients essencials i oxigen al fetus, sinó que també és un òrgan altament adaptatiu que protegeix el fetus de factors ambientals adversos, i també actua com un regulador de les funcions immunitàries i neuroendocrines, afectant el desenvolupament del cervell des de les primeres etapes de la gestació.
El projecte PÈRGOLA, gràcies al finançament atorgat pel Ministeri de Ciencia, Innovació i Universitats (dins del pla d’Acció Estratègica en Salut), pretén avançar en la comprensió d’aquesta influència prenatal. El projecte se centrarà en l’estudi dels patrons d’expressió transcripcional (l’expressió dels gens) en la placenta i la seva relació amb el neurodesenvolupament des del tercer trimestre de l’embaràs fins als quatre anys de vida. Utilitzant mostres de placentes i dades longitudinals de 400 nens i nenes de la cohort BiSC, aquest projecte pioner busca 1) entendre com la placenta contribueix a les trajectòries de desenvolupament cerebral i de salut mental durant la infància identificant els processos biològics implicats, i 2) identificar biomarcadors que permetin la detecció precoç de trastorns del neurodesenvolupament.
Aquest projecte innovador no només se centra en casos extrems, sinó que examina un ampli espectre de resultats de neurodesenvolupament en una població diversa, tenint en compte factors com el sexe i la genètica. A més, utilitzarem tecnologia d’avantguarda per estudiar tant els gens codificants com altres molècules d’ARN no codificants, que també són claus en el desenvolupament cerebral. També cal recordar que ja havíem recollit informació de la placenta gràcies a diferents fonts de finançament (hem mesurat marques epigenètiques, petits RNAs no codificants, presència de contaminants, etc), de manera que aquest projecte ens proporciona una capa més d’informació per entendre aquest òrgan i la seva influència sobre la salut materno-fetal.
En definitiva, aquest projecte pioner ens oferirà una comprensió més profunda de la influència prenatal sobre la salut cerebral i les trajectòries de neurodesenvolupament, obrint noves vies per a la prevenció i la medicina de precisió en la primera infància.
Gràcies a totes per la vostra participació i compromís continuat.
Aquesta noticia ha sigut redactada per la Marta Cosín, investigadora del projecte BiSC.