Col·laborarem amb el Mount Sinai Hospital per estudiar els nanoplàstics!

Els nanoplàstics són petits trossos de plàstics que medeixen menys de 100nm de diàmetre. Es poden dividir en dos grups; els primaris, que són fabricats específicament per a ser utilitzats com a productes; i els secundaris, que deriven del deteriorament de plàstics de major tamany.

Degut a la lenta degradació dels polímers de plàstic, els microplàstics s’acumulen en el medi i acaben sent absorbits per organismes vius, cosa que provoca que s’acumulin en els seus teixits. Mentre la bioacumulació en organismes marins ja ha sigut establerta, en humans les evidències són més escasses, i encara no s’ha pogut determinar.

Fotografia detallada d’aigua de mar contaminada per microplàstics (100nm – 5mm). (extreta de la pàgina web de l’ICTA i la UAB).

Nanoplàstics (menys de 100nm de diàmetre). (Imatge extreta de la Universitat de Wageningen)

Aprofitant que el projecte BiSC està en marxa, es realitzarà un estudi pilot amb l’objectiu de determinar la presència de nanoplàstics en diferents mostres biològiques: placenta, meconi i sang de cordó. Aquesta part de l’estudi es realizarà en col.laboració amb personal investigador del Mount Sinai Hospital (New York, EEUU).

Us deixem alguns links d’interès sobre els nanoplàstics:

La notícia ha sigut redactada per la Mariona Bustamante, investigadora del projecte BiSC.