Parlem de BiSC i dones científiques

El passat dia 11 de febrer es va cel·lebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la ciència. Com a part de la nostra feina d’investigadores, i com ja us hem comentat en anteriors notícies, també solem desenvolupar tasques de divulgació per acostar la ciència a la ciutadania.

En aquest cas, la nostra companya Neus Rosell va participar en un projecte liderat pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) per a compartir amb nens i nenes de primària la realitat de la feina d’una persona científica. Les xerrades, que van tenir lloc a centres de diferents ciutats de Catalunya, estaven orientades a mostrar altres referents de professionals que es dediquen a la ciència alhora que poder debatre amb l’alumnat què és la ciència i sobretot qui la fa.

La Neus Rosell, que sovint participa en activitats de divulgació científica, va visitar l’escola on ella mateixa havia cursat els estudis de primària, i així parlar amb els més petits sobre la seva pròpia experiència. També van parlar del Projecte BiSC, la contaminació ambiental, i la necessitat de fer estudis amb participació ciutadana. Per l’alumnat, acostumat a pensar en ciència com a “experiments amb líquids i explosions”, reflexionar sobre altres maneres de fer ciència va ser molt enriquidor. De fet, part de la xerrada es basava en analitzar de manera conjunta el treball previ que els mateixos nens i nenes havien realitzant responent a la pregunta “Què és la ciència?”, i a partir d’aquí trencar estereotips i parlar de dones científiques que han fet història des de diferents camps d’estudi.

Durant els tallers, van sortir dubtes sobre si les dones també fan ciència, sobre quina mena d’experiments es poden fer, o si les persones científiques només treballen a laboratoris. El Projecte BiSC és un gran exemple de la recerca multidisciplinar, ja que comptem amb professionals de diferents sectors com ara l’epidemiologia, la ginecologia, la genètica, la pediatria, la psicologia, l’estudi de models estadístics, la geolocalització, entre molts d’altres. De fet, de les més de 15 persones que actualment formen l’equip central de BiSC, només 3 o 4 fan tasques al laboratori!

Part de la feina dels educadors és mostrar aquestes altres realitats per tal d’ampliar la concepció del treball científic i permetre que més infants s’hi puguin sentir benvinguts/des, especialment les nenes que no s’hi senten capaces sota una percepció errònia de que cal ser “molt intel·ligent”. Tal i com la nostra companya els va compartir, per fer ciència no tots i totes hem de ser genis, sinó tenir molta curiositat i esforçar-nos, ja que la ciència es basa en formular preguntes i cercar respostes per entendre el que ens envolta.

Avui, dia 8 de març, publiquem aquesta notícia per donar veu, un cop més, a la situació de desigualtat que pateixen les dones. Perquè en ciència la veu de les dones també és fonamental i indispensable, i cal que les més petites també s’animin a participar-hi.

Aquesta notícia ha estat redactada per la Neus Rosell, project manager del Projecte BiSC.