Contaminació ambiental, depressió perinatal i ansietat

A BiSC vam recollir informació sobre l’exposició de les voluntàries a la contaminació atmosfèrica i el soroll durant l’embaràs. També, a les 32 setmanes de gestació i en diverses visites postnatals vam passar el test de Edimburgh que avalua el risc de patir depressió perinatal. En les properes setmanes començarem les anàlisis per determinar si hi ha alguna associació entre l’exposició a contaminants atmosfèrics durant l’embaràs i la depressió perinatal.

Les malalties mentals suposen una càrrega per malaltia molt important i que sovint resulta incapacitant per les persones que les pateixen. Les dones tenen una prevalença més alta de depressió que els homes, en elles es troba al voltant del 20% pels trastorns de depressió i ansietat. En el cas concret de la depressió perinatal, que és una depressió relacionada amb l’embaràs i la maternitat, aquesta prevalença es troba al voltant del 10 – 15% a Espanya.

El paper dels factors ambientals, com per exemple la contaminació atmosfèrica, en la salut mental encara no es coneixen prou bé i hi ha una necessitat de més estudis en aquest camp. Des de BiSC volem contribuir al coneixement en aquest àmbit. Com sempre, volem agrair la participació a totes les voluntàries de BiSC ja que sense elles aquesta recerca no seria possible.

Aquest treball és la part central del projecte PRESSURE, que està finançat per la Unió Europea dins del programa de recerca i innovació Horizon 2020 sota l’acord número 886121 de les beques Marie Skłodowska-Curie.

Aquesta notícia ha estat redactada per la Ioar Rivas, investigadora del Projecte BiSC.