Creixement fetal i químics
Com contribueix BiSC a estudiar el creixement fetal i les substàncies químiques amb neurosonografia i ecografia cardíaca?
El passat mes d’octubre una nova estudiant predoctoral es va unir al Projecte BiSC en el marc del programa d’Investigació i Innovació Horizon 2020 de la Unió Europea. Utilitzant les mesures ecogràfiques úniques i detallades que es van prendre a les participants de BiSC, l’estudiant treballarà sobre els efectes de l’exposoma químic en el fetus en desenvolupament.
L ‘exposoma‘ és una paraula que els investigadors utilitzen per a descriure tots els components als que estem exposats al llarg de la vida. Des de l’entorn, els nostres hàbits i l’estil de vida, estem exposats a una gran quantitat de productes químics. Aquestes exposicions químiques provenen de moltes fonts diferents (contaminació de l’aire, productes de neteja, pesticides, etc.) i necessitem conèixer millor el seu efecte sobre la salut. La cohort de BiSC està ajudant a estudiar les associacions entre aquestes exposicions químiques durant l’embaràs i el desenvolupament fetal, específicament del cervell i el cor.
No a tots els nadons se’ls fa una exploració del cervell i el cor durant el curs normal de l’embaràs. És per això que aquestes mesures son tant especials per a la cohort BiSC i els projectes d’investigació associats. Amb les mesures detallades del cervell fetal i les exploracions cardíaques, podem conèixer millor com es desenvolupen aquests òrgans vitals durant l’embaràs. Sabies que en la setmana 30 de l’embaràs el cervell fetal emet les seves pròpies ones cerebrals que es poden medir des de l’exterior de la mare?
Les exploracions cardíaques fetals ens informen sobre el desenvolupament cardíac en el fetus, però també sobre l’estat de salut de la mare. Per exemple, el flux sanguini en el cor fetal a més de les mesures del flux sanguini placentari ens proveeix informació valuosa sobre la salut cardiovascular de la mare. Aquest nivell de detall ens ajuda a quantificar les associacions entre les exposicions químiques precoces i com poden afectar a les vies del flux sanguini entre la mare i el nadó en desenvolupament. Construïr sobre aquesta base de coneixement és de gran ajuda per als investigadors que estudien els efectes de l’exposoma químic en el desenvolupament fetal. Les primeres troballes suggereixen que l’exposició a certes substàncies químiques pot augmentar la resistència del flux sanguini a la placenta i afectar la seva formació i desenvolupament d’òrgans vitals, però es necessita una investigació molt més detallada per a comprendre completament aquests processos.
Aquesta notícia ha estat redactada per la Bethany Knox, estudiant predoctoral del Projecte BiSC.