El dia a dia d’una tècnica de laboratori
Al Projecte BiSC sovint us parlem dels tècnics de laboratori, però no us hem explicat com treballen i quin paper tenen a BiSC. Doncs bé, avui us compartim un grapat del seu gran ventall de tasques.
Una de les feines que fan les nostres tècniques de laboratori és la preparació, cada mes, dels kits que s’entreguen a les mares per a la recollida de mostres. Un cop recollides, les mostres entren al laboratori per ser traspassades a envasos més adients per a la seva manipulació i conservació. Com bé sabeu, quan les mostres es recullen, les mares o pares omplen un formulari amb dades relacionades amb la recol·lecció; per exemple, la data i l’hora, aspectes relacionats amb la dieta, etc. És una tasca del/la tècnic/a digitalitzar tota aquesta informació.
Paral·lelament, a causa de la gran quantitat i tipus de mostres que estem recollint al llarg de l’estudi, és important que hi hagi una bona organització per poder localitzar-les amb facilitat, per això les nostres tècniques laboratori també s’encarrega de “mapejar” totes les mostres, actualitzant constantment qualsevol moviment. Per localitzar les mostres, cal tenir en compte no només en quin congelador es troben, sinó també la posició exacta dins la caixa i la ubicació de la caixa dins del congelador! Laboratoris de tot el món estan interessats a utilitzar les mostres en estudis d’investigació, i els tècnics de laboratori son els encarregats de fer els enviaments, preparant tota la documentació necessària i assegurant-ne les condicions adequades pel transport. Tot i que les mostres normalment s’emmagatzemen en l’ordre de recollida, quan es volen fer servir per a un estudi cal fer un procés que anomenem “aleatorització”. Aquest mecanisme està dissenyat per tal d’evitar biaixos i que les mostres que s’analitzin siguin del tot aleatòries, així garantim una millor qualitat dels resultats. La tècnica de laboratori s’encarrega de crear el llistat i posar les mostres en el nou ordre aleatori que serà enviat al laboratori extern (però sense perdre de vista la correlació amb l’ordre original!).
A part dels enviaments i les col·laboracions amb altres universitats, també tenim projectes dels quals fem els anàlisis a casa. Alguns que ja us els hem explicat en altres entrades de la web com ara el projecte ALTER, que estudia la microbiota intestinal en les femtes, o el que fa servir les mostres de placenta per estudiar si factors ambientals poden causar alteracions que afectin la salut del nounat o de l’infant. Tot això ho podeu llegir en notícies anteriors. En aquests estudis, el tècnic de laboratori dona suport en la manipulació de les mostres o en processar-les per donar un cop de mà a l’investigador responsable. A més, tots aquests procediments requereixen molt material; el/la tècnic/a es responsabilitza de portar un inventari i fer les comandes quan hi hagi necessitat de comprar-ne més.
Ja podeu veure que la feina d’un/a tècnic/a de BiSC és molt important i variada. Esperem que us hagi semblat interessant saber més del dia a dia d’una part de l’equip!
(A l’esquerra, la tècnica Laura Ciaran agafant mostres congelades per a la seva preparació al laboratori i a l’altra imatge la nostra sala de congeladors)
Aquesta notícia ha sigut redactada per la Laura Ciaran, tècnica de laboratori del Projecte BiSC i la Celia Chulilla, estudiant en pràctiques.