“Sostenibles, saludables i resilients”

La salut col·lectiva ve determinada per la complexa interacció de diferents factors, entre els quals hi trobem l’entorn on vivim. En els darrers anys i cada vegada més hem pogut observar com la premsa omple els seus diaris sobre la relació que existeix entre ells.

Saber que la qualitat de l’aire de Barcelona és un condicionant de la nostra salut és quelcom que la major part de la població ja coneix. No obstant, saber que l’entorn també és promotor d’uns estils de vida més o menys saludables no és tant evident, fet imprescindible per a crear unes ciutats saludables.

Per exemple, la implantació de carrils bici intenta fomentar l’ús d’aquest mitjà de transport o la presència de parcs i jardins públics que conviden a passejar-hi, ajuden a estimular una vida menys sedentària. En contraposició, un espai públic ocupat principalment per vehicles genera una qualitat de l’aire més pobra, a més d’un soroll de fons que, lluny de relaxar-nos, ens manté en alerta constant. Tot això són diferents vies que, d’una manera o d’una altra, condueixen a una població més o menys saludable.

És per aquest motiu que el projecte BiSC busca la confluència de tots aquests elements que poden afectar a la salut i que, en la línia d’altres projectes de recerca, busca conèixer i entendre com afecta la contaminació ambiental, incloent la contaminació atmosfèrica, acústica, l’estrès, l’activitat física i els espais verds en la salut poblacional.

A més, l’estudi se centra en com afecten tots aquests factors en el desenvolupament dels nadons durant l’embaràs, ja que és un dels períodes més vulnerables i determinants de la vida de les persones.

Fotografia de Barcelona de nit. (Font: https://www.smartcity.press/barcelona-gains-third-place-global-smart-city-ranking/)

Així doncs, el coneixement de tot plegat ens pot ajudar a construir unes ciutats més sostenibles, saludables i resilients.

En aquest link trobareu una notícia publicada a “The Guardian” on es mostra un dels efectes positius en la salut humana d’un dels factors que formen part de l’entorn i l’evidència existent respecte aquest.

La notícia ha estat redactada per la Sara Llobera, treballadora de camp ambiental del projecte de BiSC.