Estimació de l’exposició a la temperatura exterior i interior de les participants del BiSC
Els esdeveniments de calor extrema representen un risc important per a la salut pública i s’espera que siguin més freqüents i greus a mesura que el canvi climàtic s’accelera. Les dones embarassades són especialment vulnerables a la calor extrema, que pot tenir efectes nocius tant en la salut materna com en el desenvolupament fetal. Per entendre millor aquests riscos al BiSC, hem estimat l’exposició a la temperatura exterior i interior dels nostres participants durant l’embaràs per avaluar el seu impacte en els resultats de salut en el futur.
Per estimar la temperatura exterior, hem utilitzat un model de Random Forest que integra dades de múltiples fonts, incloses les dades de temperatura exterior de les estacions meteorològiques, la temperatura superficial horària* i la temperatura a 2m**, la precipitació total, els components del vent, l’alçada del terreny i les dades dels espais verds. [ref] Aquest enfocament ens va permetre generar un mapa d’estimació de temperatura precís (R2 = 0,98) amb una resolució espacial fina (250 m) i temporal diària. Durant el període d’estudi, els participants de BiSC van experimentar les temperatures exteriors mitjanes diàries amb una mitjana de 17,28 °C, un màxim de 30,1 °C a l’estiu i un mínim de 4,59 °C a l’hivern.
Les temperatures interiors es van controlar al llarg d’una setmana durant el primer i el tercer trimestre. Les temperatures interiors eren generalment superiors a les exteriors, amb una mitjana de 21,5 °C, un màxim de 33,88 °C a l’estiu i una mínima de 12,42 °C a l’hivern. A continuació, vam desenvolupar un model de conjunt*** amb més de 50 variables predictores per predir la temperatura interior durant tot l’embaràs. Aquest model incorporava les condicions meteorològiques (per exemple, la temperatura exterior i la radiació solar), les característiques de l’habitatge (per exemple, el sòl, el tipus d’acabat del terra i la paret, l’orientació de les finestres i el volum de l’habitació), els factors sociodemogràfics (per exemple, l’edat materna i el nombre d’ocupants) i els comportaments dels ocupants (per exemple, els hàbits d’obertura de finestres). La majoria de les variables predictores es van recollir mitjançant qüestionaris dels participants i visites domiciliàries realitzades pels nostres treballadors de camp.
Aquestes estimacions d’exposició a la temperatura tindran un paper crucial a l’hora d’avaluar els efectes potencials de l’exposició a la calor sobre la salut durant l’embaràs. En entendre com les temperatures tant interiors com exteriors influeixen en la salut materna i fetal, podem contribuir a estratègies destinades a reduir els riscos associats als esdeveniments de calor extrema.
Agraïm sincerament a totes les participants del BiSC les seves valuoses contribucions a aquesta investigació!
* Temperatura superficial horària: temperatura presa de la superfície del terra, considerada com la “pell” de la Terra.
** Temperatura a 2m: temperatura de l’aire mesurada des de 2 metres sobre la superfície.
*** Model de conjunt: model d’aprenentatge automàtic que combina diversos models individuals per millorar-ne el rendiment, com en el cas de tècniques com Random Forest.
Aquesta notícia ha estat escrita per Yu Zhao, estudiant predoctoral del Projecte BiSC.