Exposició prenatal a fenols i desregulació de l’eix hipotàlem-hipofisi-adrenal a les cohorts BiSC (Barcelona, Espanya) i SEPAGES (Grenoble, França)
Recentment hem iniciat l’anàlisi de les dades recollides en el marc del projecte HyPAXE codirigit per la Dra. Claire Philippat (INSERM, Grenoble, França) i el Professor Jordi Sunyer (ISGlobal, Barcelona, Espanya) i finançat per l’Agència Nacional de Seguretat Alimentària francesa (ANSES). Un dels objectius d’aquest projecte és explorar les associacions entre l’exposició de l’embaràs a disruptors endocrins, com els fenols sintètics, i la desregulació del funcionament de l’eix hipotàlem-hipofisi-adrenal (HPA) matern.
Els fenols sintètics s’utilitzen en la fabricació d’una varietat d’articles per a la llar i productes de cura personal. Alguns són disruptors endocrins que poden interactuar amb el sistema hormonal humà i afectar la salut física o mental. Per exemple, estudis recents in vitro i en humans han suggerit que el bisfenol A (un fenol utilitzat principalment en la fabricació de diversos plàstics) pot interactuar amb l’eix hipotàlem-hipofisi-adrenal (HPA), que implica el sistema nerviós central i el sistema endocrí ajustant l’equilibri d’hormones en resposta a l’estrès.
En el nostre estudi, ens vam basar en mostres de cabell matern recollides durant l’embaràs o al part en les quals vam avaluar el cortisol (entre altres hormones de l’estrès), una hormona clau de l’estrès glucocorticoide que es secreta en contextos basals i estressants. Aquest disseny d’estudi proporcionarà uns patrons secretors a llarg termini d’hormones de l’estrès i permetrà una millor comprensió de les associacions entre l’exposició de l’embaràs als fenols i el funcionament de l’eix HPA. En el futur, també investigarem com l’exposició materna als fenols durant l’embaràs afecta el neurodesenvolupament infantil.
Objectius del projecte HYPAXE:
Aquesta publicació ha estat escrita per Paulina Alicja Jedynak, investigadora postdoctoral al Projecte BiSC.