Finalitzat el primer estudi d’eye-tracker sobre desenvolupament cognitiu infantil

Un total de 185 famílies han participat en els nostres estudis de eye-tracking! Ara seguim amb la següent etapa del projecte, l’anàlisi de les dades obtingudes en els dos estudis d’habilitats cognitives als 6 mesos.

Hem explorat dues habilitats que reflecteixen l’estat del desenvolupament cognitiu dels bebès: la memòria de reconeixement visual i la percepció de permanència d’un objecte.

En l’estudi de la memòria de reconeixement visual, presentem primer una parella d’estímuls idèntics (utilitzem cares o dibuixos geomètrics) i després d’uns segons, presentem un canvi en una de les imatges. Aquesta tasca ens permet, d’una banda, extreure mesures individuals bàsiques d’exploració ocular com el temps mitjà de les mirades o la velocitat dels canvis, i d’altra banda, ens permet calcular el percentatge de temps de mirada a l’estímul nou, la qual cosa reflecteix fins a quin punt els bebès han memoritzat el primer estímul i estan ara interessats pel nou estímul (memòria de reconeixement).

Mitjançant la segona tasca, estudiem si el bebè ja ha començat a desenvolupar la “permanència d’objecte”, és a dir, la comprensió de que un objecte continua existint fins i tot quan no es pot veure. Per a això presentem un vídeo en el qual apareix una pilota, que es mou d’un costat a un altre de la pantalla, passant per darrere d’un panell opac. Aquí mesurem la capacitat d’anticipar l’aparició de l’objecte (la velocitat i el temps de la mirada a l’altre costat del panell).

Aquestes troballes preliminars a nivell de grup són una mesura important de les capacitats cognitives primerenques dels bebès i mostren que aconsegueixen solucionar les tasques. Són capaços de fer un reconeixement visual i anticipar. Posteriorment, s’analitzessin les diferències individuals que podrien associar-se amb factors de risc biològics i ambientals.

Una vegada més, agraïm a tots els voluntaris la confiança, l’esforç i la disposició de contribuir al coneixement científic com a part de la cultura de la societat.

Recordar-vos que esteu convidats a participar en la visita dels 18 mesos en la qual explorem la capacitat dels bebès per a aprendre paraules. Us esperem!

Aquesta notícia ha estat redactada per Jessica Sánchez-Galán i Joan Birulés, investigadors de la Universitat de Barcelona en col.laboració amb BiSC per les visites d’eye-tracking.