La mascareta, ha vingut per quedar-se?

La contaminació atmosfèrica és un enemic invisible, però causant d’1 de cada 5 morts a nivell mundial (segons un informe publicat el 2018 per Environmental Research). No obstant això, no totes les exposicions, partícules nocives i riscos són els mateixos. La més nociva i perillosa és el PM2.5 que són partícules tan petites (menors de 2’5 micres) que poden penetrar a la major part de teixits de l’organisme.

Depenent de la zona del món, hi ha més o menys concentració d’aquestes. Per exemple, Hotan, a la Xina, lidera la llista, segons el rànquing de qualitat de l’aire elaborat per IQAir. Si ens centrem a Europa, aquest estudi posava al capdavant la ciutat polonesa, Orzesze, seguida de Sarajevo, Valjevo a Sèrbia i altres ciutats de Bòsnia i Hercegovina. Hem de traslladar-nos al lloc número 15 per trobar una Ciutat espanyola, Las Palmas de Gran Canària.

En canvi, si ens fixem en la contaminació per NO2, Madrid lidera la llista de les ciutats Europees amb més contaminació, seguida d’Amberes (Bèlgica); Torí (Itàlia), París (França), Milà (Itàlia), Barcelona i Mollet del Vallès (Espanya) entre d’altres.

A causa de la pandèmia per COVID19, s’ha normalitzat l’ús de mascaretes, però no hem d’oblidar que a països com la Xina o Indonèsia, el seu ús era habitual des de fa molts anys i continuarà sent obligatori. Creieu que podrien ajudar a prevenir riscos, almenys durant aquests dies de l’any amb més nivell de contaminació?

La notícia ha estat redactada per la Dra. Carla Domínguez, obstetra de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.