PFAS i indicadors d’envelliment i estrès cel·lular: un nou estudi per a la salut pública

 

A principis d’abril, una nova estudiant d’Erasmus d’Itàlia, Dr. Elisea Tomaino, es va unir al nostre equip per desenvolupar el seu TFM. Un nou estudi, doncs, ha estat iniciat dins del projecte BiSC, sota la supervisió de la Profesora Martine Vrijheid, de la Doctora Bethany Knox i de la Profesora titular d’higiene i epidemiologia Antonella Paola Agodi i el seu grup de recerca de la Universitat de Catània, de la qual prové l’estudiant.

L’objectiu que ens proposem és de investigar l’existència d’una associació entre l’exposició de les dones embarassades a substàncies per- i polifluoroalquilades (PFAS) i la longitud dels telòmers (TL) i el nombre de còpies d’ADN mitocondrial (mtDNA-CN) de les cèl·lules placentàries.

Per una banda, els PFAS són un grup de compostos químics artificials que s’utilitzen en una varietat de productes industrials i de consum per la seva capacitat de repel·lir l’aigua, l’oli, la calor i les taques. Aquestes substàncies no es descomponen fàcilment, cosa que provoca la seva acumulació en el medi ambient i en el cos humà amb el temps, motiu pel qual hi ha preocupació pels possibles efectes sobre la salut humana.

Per altra banda, la longitud dels telòmers és un índex d’envelliment cel·lular i el contingut d’ADN mitocondrial representa un biomarcador de l’estrès oxidatiu cel·lular i la inflamació.

Diferents investigacions han vinculat l’exposició als PFAS amb una sèrie de problemes de salut, incloent-hi trastorns hormonals, problemes de fetge, càncer, i problemes de desenvolupament en infants. L’associació entre l’exposició a PFAS i TL en nounats s’ha investigat prèviament, però es van trobar resultats contradictoris i/o no estadísticament significatius. A més en estudis anteriors que examinaven l’exposició a PFAS i el contingut de mtDNA placentari, només es va incloure PFOS i no es van descobrir associacions estadísticament significatives i segons el que sabem, encara no s’ha dut a terme cap estudi sobre l’associació entre una llista extensa de PFAS i l’estat dels telòmers TL i el contingut de mtDNA en les cèl·lules de la placenta.

Per què investigar específicament sobre LT i mtDNA – CN?

S’ha trobat que la TL durant les etapes prenatal i postnatal està relacionada amb malalties cròniques en l’edat adulta, com la síndrome metabòlica, malalties cardiovasculars i neurodegeneratives. Igualment, una baixa quantitat de còpies de mtDNA durant la infància s’ha associat amb un major risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i neurodegeneratives, malaltia del fetge gras no alcohòlic i nivells elevats d’insulina en l’edat adulta. Per tant, investigar l’existència d’una possible correlació entre els nivells d’exposició a PFAS i una alteració de TL i mtDNA- en aquest període podrien ser valuosos per millorar la salut pública.

 

Gràcies a la vostra participació, podem aportar des de BiSC múltiples investigacions en relació a la salud de les mares i els infants. Us agraïm enormement el vostres compromís!

 

La noticia ha estat redactada per l’Elisea Tomaino, estudiant de màster en Biologia de la Salut.