Presentem BiSC a la Conferència INMA 2021
El passat 23 i 24 de novembre es van celebrar a San Sebastián les 17nes Jornades Científiques del Projecte INMA. L’INMA (INfància i Medi Ambient) és un projecte d’investigació similar al BiSC que es va iniciar el 2004 recollint dades de diferents cohorts de l’estat espanyol (Sabadell, València, Gipuzkoa, Ribera d’Ebre, Granada, Menorca i Astúries). L’estudi té per objectiu descriure i avaluar l’impacte de l’exposició durant l’embaràs i el període postnatal de diferents contaminants ambientals en el creixement, salut i desenvolupament dels infants.
Tal com fem al projecte BiSC, es va fer un seguiment durant la gestació de les voluntaries que es van voler apuntar a l’estudi i després del naixement dels seus nadons. Actualment, alguns d’aquests infants ja són adolescents i encara participen aportant dades al projecte INMA (per a més informació, podeu consultar la seva pàgina web: (https://www.proyectoinma.org/ca/).
Cada any es realitza una trobada científica amb tots els investigadors i col·laboradors del projecte INMA per tal de compartir resultats i generar espais de diàleg entre els diferents equips que hi han treballat al llarg del temps. Enguany ha estat la 17ena edició (feta presencialment els 23 i 24 però també amb sessions de grups de treball online al llarg de la setmana 29 de novembre al 3 de desembre) i l’equip de BiSC i MOOD-COVID hem sigut convidats a participar-hi!
És per això que el 22 de novembre la Zoraida García, la Paula Llabrés, el Pol Jiménez, la Paula de Prado i la Neus Rosell vam viatjar a San Sebastián per presentar el projecte BiSC i MOOD-COVID a la Conferència. El Dr.Jordi Sunyer, un dels investigadors principals del projecte BiSC, també va assistir-hi, ja que com moltes altres companyes d’ISGlobal va estar implicat tant en la creació del projecte INMA com en BiSC. Tot i que encara no tenim gaires resultats (els nadons de BiSC tot just han nascut!) vam poder presentar l’estructura del projecte, quin tipus de seguiment fem a les mares i als infants i els nostres plans d’anàlisi per al futur. Per altra banda, vam presentar també els resultats sobre l’estrès percebut durant l’embaràs al llarg de la pandèmia de COVID-19 a Barcelona (projecte MOOD-COVID finançat per AXA Research Fund).
Creiem que trobades com aquesta són molt importants per a donar a conèixer la cohort de BiSC a la comunitat científica, i els estudis relacionats com MOOD-COVID. Amb la gran quantitat de dades que estem recollint gràcies a la participació de les més de 1000 dones i els seus nadons a Barcelona, és fonamental establir vincles de treball amb altres centres de recerca i amb investigadors d’arreu, de manera que puguem treure el màxim possible de resultats i assolir un major impacte per millorar la qualitat de vida a la ciutat. L’experiència a San Sebastián va ser molt enriquidora també per a conèixer com han anat evolucionant les cohorts de l’INMA al llarg del temps i identificar fortaleses i debilitats per a poder tenir-ho en compte en el seguiment de BiSC. La presència d’altres investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona (centre coordinador de BiSC) va fer que també fos una bona ocasió per enfortir els lligams a l’equip.
Esperem que a l’edició de l’any vinent ja puguem presentar alguns resultats preliminars però sobretot esperem que la situació de pandèmia ens doni l’oportunitat de seguir fent trobades presencials per a la generació d’aquests espais de debat tant necessaris en l’àmbit científic.
La notícia ha sigut redactada per Neus Rosell, project manager del projecte BiSC.