Recuperem els jocs de sempre

En els últims anys s’ha pogut observar un augment de l’ús de pantalles en edats més primerenques. La facilitat d’accés a aquests recursos com a forma d’entreteniment i la immediatesa dels estímuls que produeix, fa que els/les més petits/es gaudeixin amb ells, deixant de banda altres jocs convencionals.

No obstant, aquest ús pot produïr un increment de les patologies oftalmològiques, així com dificultats en la interacció social i retràs en la comunicació i el llenguatge, essent el joc amb les pantalles una interacció unidireccional (de la pantalla cap a l’infant) per la cual no hi ha motivació de buscar relació amb els altres.

És per això que volem recordar a mares i pares alguns jocs de la nostra infantesa que segur vau gaudir i que als/les vostres petits els encantaria conèixer. El fet de que les persones que l’estimen li ensenyin aquests jocs propicia un major aprenentatge i motivació, degut a que és una experiència compartida alhora que fomenta el contacte visual, la interacció social, es treballa la coordinació del cos, la motricitat, el llenguatge i el sentiment de pertinença al grup.

Els jocs que us presentem a continuació son senzills i no necessiten un material específic per a jugar.

De 0 a 3 anys:

/Jocs de mans amb cançons com “Cinco lobitos” o “Cucú”.

/Jocs corporals: “Al paso, al trote y al galope”. Jocs de fer pessigolles, massatges… com per exemple, simular que pugen animals pel braç (elefant, formiga…) fent diferents pressions i ritmes amb els dits.

A partir de 3-4 anys:

/Jocs aplaudint amb diferents cançons i velocitats.

/Joc de “Veig, veig”.

/Saltar a corda. O fer el rellotge o la serp, com alternatives més senzilles.

És important que en tots aquests jocs puguem posar-nos de cara amb els nostres fills/filles i a la mateixa alçada, per a fomentar el contacte ocular, el somriure social i gaudir conjuntament. Hem recordat alguns jocs per a nens/es de fins a 4 anys ja que és l’edat dels infants de les famílies voluntàries del Projecte BiSC

Aquestes son algunes de les alternatives de joc que oferim, però segur que se us n’acudeixen moltes més. Recomenem, per tant, el mínim ús possible de pantalles i gaudir d’un temps de qualitat en família. I us animem a posar en pràctica la vostra creativitat!

Podeu trobar altres recomanacions sobre activitat física, comportament sedentari i son per a menors de 5 anys en aquest enllaç (desenvolupat per l’Organització Mundial de la Salut).

Aquesta notícia ha estat redactada per la Lorena López Moro, psicòloga del Projecte BiSC.