Saps com funciona el nostre cor?

 

L´estructura del nostre cor es pot comparar amb dos “apartaments d´un sol dormitori” un al costat de l’altre, amb quatre “portes” d’un sol sentit que connecten dos “patis”: la circulació pulmonar i la circulació sistèmica. La sang del cos entra primer a l’aurícula dreta, passa per una “porta” (la vàlvula tricúspide) cap al ventricle dret i després, impulsada per les fortes contraccions del cor, passa per la vàlvula pulmonar cap a un petit “jardí” (els pulmons). Aquí, la sang allibera diòxid de carboni i altres deixalles metabòlics, absorbeix oxigen i es torna de color vermell brillant. Aquesta sang rica en oxigen flueix després cap a l’aurícula esquerra, passa per la vàlvula mitral cap al ventricle esquerre i finalment és bombada cap a fora a través de la vàlvula aòrtica per nodrir tot el cos.

El període de la segona a la vuitena setmana de gestació és crucial per al desenvolupament cardíac embrionari, en què passa de ser un simple tub cardíac a una estructura complexa similar a un cor adult. Aquesta finestra crítica és molt sensible i l’exposició a condicions adverses pot alterar permanentment l’estructura, la fisiologia i el metabolisme del cor, amb implicacions importants per a la salut a llarg termini, com suggereix la hipòtesi DOHaD (Orígens del desenvolupament de la salut i la malaltia).

Recordeu que les nostres infermeres us van fer ecografies Doppler durant el tercer trimestre (28-32 setmanes de gestació)? A partir d’aquests exàmens, vam obtenir dades valuoses sobre la morfologia i la funció cardíaca fetal. Aquesta informació és fonamental per explorar si diversos factors ambientals i destil de vida poden influir en el desenvolupament cardíac fetal i de quina manera. En comprendre aquestes influències, pretenem donar llum sobre els possibles impactes a llarg termini a la salut cardiovascular, la qual cosa permetrà una millor atenció prenatal i millors intervencions per garantir resultats més saludables per a les generacions futures. Aviat tindrem que començarem a tenir alguns resultats per poder compartir amb vosaltres. Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

 

Aquesta notícia ha estat escrita per Yana Luo, estudiant de doctorat del Projecte BiSC.