La presència de partícules contaminants a la placenta

El “carboni negre” (en anglès, black carbon) és un component present al fum dels motors dels vehicles que fan servir hidrocarburs com a combustible. Es tracta de partícules molt petites (amb un diàmetre menor a 2,5 micròmetres) que es produeixen per la combustió incompleta dels combustibles fòssils i que queden suspeses a l’aire que respirem, entrant per via aèria al nostre organisme.

Imatge del tub d’escapament d’un vehicle urbà.

Recentment, el Dr. Tim Nawrot (de la Universitat de Hasselt, Bèlgica), especialista en salut i medi ambient, va demostrar la presència de partícules de carboni negre a mostres de placenta humana. Sembla que aquestes partícules entrarien al torrent sanguini a través dels capil·lars dels pulmons, i a partir d’aquí arribarien fins la placenta.

Imatge de microscòpia òptica (post-il·luminació amb làser pulsàtil) d’un tall de biòpsia placentària que mostra la presència de partícules de “black carbon”, assenyalades amb fletxes blanques.
[Font: Bove et al, Nature Communications, 2019]

El carboni negre, igual que altres partícules fines que formen part de la contaminació de l’aire urbà, ha estat associat a diversos problemes de salut incloent malalties respiratòries en adults i nens. No obstant, encara no coneixem els efectes que aquestes partícules podrien tenir sobre la funció placentària i el correcte desenvolupament del fetus durant l’embaràs.

Al projecte BiSC tindrem el privilegi de col·laborar amb el Dr. Tim Nawrot per poder fer una mesura precisa de la quantitat de partícules de carboni negre presents a les placentes de les participants. D’aquesta manera, podrem estudiar com els diferents nivells d’exposició a la contaminació de l’aire urbà afecten a l’arribada de partícules als teixits de la placenta a través del torrent sanguini. Això permetrà augmentar el coneixement sobre com la contaminació pot influir en la fisiologia de l’embaràs i el desenvolupament fetal.

Tot això només és possible gràcies a la col·laboració de les voluntàries del projecte BiSC, que accedeixen a fer la donació de la seva placenta per a la recerca científica. Moltes gràcies a totes!

El text ha sigut redactat per la Laura Gómez Herrera, estudiant de pràctiques del projecte BiSC.