Per què recollim les partícules atmosfèriques en filtres?

Les participants de l’estudi carreguen durant dos dies una motxilla amb diversos equips per mesurar la seva exposició personal a la contaminació atmosfèrica. Un d’aquests aparells és una bomba que fa passar l’aire a través d’un filtre. Aquest filtre recull les partícules de menys de 2.5 µm (tan petites que no són visibles a ull nu) anomenades PM2.5 que es troben en suspensió a l’aire que respirem.

Imatge del col·lector de partícules (el filtre es troba a dins) instal·lat a la motxilla.

Però, per què recollim les partícules en filtres?

El filtres ens donen informació molt important. Per una banda, podem calcular la concentració d’aquestes partícules a l’aire. És a dir, podem quantificar els nivells de contaminació per PM2.5.

D’altra banda, també podem analitzar aquests filtres al laboratori per conèixer la seva composició química. Aquests anàlisis ens permeten avaluar la toxicitat dels diferents elements i compostos químics (no totes les partícules de l’aire afecten de la mateixa manera a la salut). A partir de la composició química també podem determinar quines són les fonts principals que emeten aquestes partícules.

La informació sobre quins elements són els més perjudicials per la salut i quines són les fonts que els emeten és crucial per proposar i posar en marxa polítiques de reducció dels contaminants i protecció de la salut.

Volem aprofitar l’oportunitat per tornar a agrair a les participants del projecte BiSC la seva col·laboració. Si estàs embarassada i en el teu primer trimestre d’embaràs, entra a www.projecteBiSC.org i suma’t a les 1.200 dones embarassades que col·laboraran a construir les ciutats que volem: entorns urbans saludables on els nostres fills i filles puguin créixer de forma saludable.

La notícia ha estat redactada per la Ioar Rivas, investigadora del projecte BiSC.